Niet op café? Dan maar voor tv: zo passen de zenders hun programmering aan door het coronavirus

Foto: DBA

Geen evenementen, geen restaurantbezoeken en geen avondjes op café: door de regeringsmaatregelen rond het coronavirus brengt de Vlaming de komende weken in z’n zetel door. Daar spelen de tv-zenders gretig op in. Zowel de kanalen van VRT als SBS-zenders Vier en Vijf passen vanaf zaterdag hun programmatie aan voor alle thuisblijvers.

De impact van het coronavirus laat zich goed voelen bij de VRT. Televisieopnames mogen niet meer bijgewoond worden door publiek, en ook evenementen zoals het Klarafestival en de ‘Kom op tegen kanker’-wandeltocht ‘Walk the talk’ zijn geschrapt. Nu past de VRT ook haar programmering aan. Zo is er door het afgelasten van verschillende sportwedstrijden de komende weken geen Sportweekend op Eén en geen Extra time op Canvas. Ook de wielerwedstrijd Parijs-Nice gaat zondagmiddag niet door. Die uitzendingen worden telkens vervangen door fictie of documentaires. Op donderdag 19 maart komt in de plaats van de geannuleerde Europa League-matchen op Canvas een extra portie duiding met een aflevering van De afspraak en de docu Virus hunters.

Herhalingen, herhalingen, herhalingen

Bij SBS kiezen ze dan weer voor entertainment, met dagelijkse herhalingen van De slimste mens ter wereld en Love island. Vier zendt zaterdagmiddag de vier leukste afleveringen van Dancing with the stars na elkaar uit, zondag wordt overdag het derde seizoen van Bake off Vlaanderen integraal herhaald. Op Vijf trekken ze de kaart van Jani Kazaltzis en worden in het weekend marathons van Zo man zo vrouw uitgezonden.

Omdat ook alle sportevenementen afgelast zijn, vallen Sports late night en de Champions League-wedstrijd van volgende dinsdag weg op Vier. In ruil komt er zondagavond na Café De Mol een herhaling van Expeditie Robinson, en op dinsdag wordt de film Man on fire voorafgegaan door herhalingen van Geubels en de Belgen en Control Pedro.

Bij VTM passen ze de programmering niet aan. “Met of zonder corona, we zetten altijd in op een sterk aanbod. Overdag scoren Familie, Wittekerke, Aspe en Zot van koken met Loic Van Impe goed, net als onze nieuwsuitzendingen. VTM Kids is er de hele dag voor de kinderen en op Q2, Caz en Vitaya kan je terecht voor internationale series.”

Opnames Samson-special geschrapt

Bij de openbare omroep moeten ook heel wat feestelijkheden geannuleerd worden. Zo kan de tributeshow 30 jaar Samson & Gert – Er zit meer in een liedje dan je denkt niet doorgaan op woensdag 1 april. Ook de eerste concerten van het populaire #LikeMe in de Lotto Arena, op 4 en 5 april, worden verplaatst naar een latere datum. De shows in mei blijven voorlopig behouden.

Naast televisie moeten ook de radiozenders ingrijpen. Bij Radio 2 wordt zaterdag De weekwatchers zonder publiek opgenomen en het hele weekend presenteren David Van Ooteghem en Anja Daems in de namiddag een gelegenheidsprogramma om de luisteraars informatie te geven. MNM schrapt De strafste school 2020, maar laat volgende week in ruil alle plaatjes tussen 9 en 16 uur kiezen door leerlingen die niet naar school kunnen. Bij Studio Brussel steken ze vrijdagavond het uitgestelde dance-event Rampage in het Sportpaleis een hart onder de riem met Rampage radio en worden volgende week Het programma van de eeuw en Zender tijdelijk vervangen door Café quarantaine. Daar kunnen luisteraars tussen 18 en 22 uur terecht bij Fien Germijns voor “toogpraat, verzoekplaten en live muziek”.

Door Dennis Van Goethem