Eerste klasse in Belgisch basket bij mannen en vrouwen definitief gestaakt: Oostende en Castors Braine uitgeroepen tot kampioen

Foto: Rudy DECLERCK

De Belgische basketcompetities zijn definitief gestaakt door het coronavirus. Daardoor werden leiders Castors Braine - bij de vrouwen - en Oostende - bij de mannen - uitgeroepen tot kampioen.

Op een bijeenkomst van de Pro League in Brussel beslisten de tien clubs zaterdagmiddag om de EuroMillions League omwille van het coronavirus definitief stop te zetten én om al een kampioen aan te duiden, ook al zijn er nog maar 17 van de 26 speeldagen gespeeld. Voor de kustploeg is het de negende opeenvolgende titel en de 21ste in de clubgeschiedenis. Bergen eindigt tweede en bekerwinnaar Antwerp Giants derde.

“Hervatten niet mogelijk”

“Het is een beslissing die genomen is in overleg met alle clubs van de Pro League”, zegt Pro League-voorzitter Arthur Goethals. “We hebben ons ook laten bijstaan door medici en juristen om een zo goed mogelijke beslissing te nemen. We denken dat een competitiehervatting dit seizoen niet meer mogelijk was.”

“Het was een bijzonder moeilijke beslissing. Er was unanimiteit en veel solidariteit voor nodig. Dat hebben we samen met alle clubs bereikt en daarvoor wil ik iedereen bedanken. Alle clubs hebben hun verantwoordelijkheid genomen. De gezondheid van spelers, fans en medewerkers heeft geprimeerd.”

Oostende naar de Champions League, Bergen in kwalificaties

Volgend seizoen zit Oostende voor de vijfde opeenvolgende keer rechtstreeks in de poulefase van de Champions League, Bergen belandt in de kwalificaties van het kampioenenbal. Oostende kwalificeerde zich dit seizoen voor het eerst voor de 1/8ste finales van de Champions League. Die competitie werd deze week echter ook stilgelegd. De tussenstand in de best of three tegen Tenerife is 1-1, maar of de Champions League nog zal worden opgestart is uiterst onzeker. FIBA zette vrijdag immers al de Euroleague Women, EuroCup Women en de EuroCup (mannen) definitief stop.

Eerste klasse in Belgisch basket bij mannen en vrouwen definitief gestaakt: Oostende en Castors Braine uitgeroepen tot kampioen
Foto: Rudy DECLERCK

Bekerwinnaar Antwerp Giants komt terecht in de FIBA EuroCup. De Sinjoren gaan echter bij BCL polsen of ze ook niet in de kwalificaties van de Champions League kunnen worden opgenomen, waar ze de voorbije twee seizoenen al uitkwamen en vorig jaar zelfs derde werden. Deze campagne overleefden ze de groepsfase niet. Slechts drie ploegen (Oostende, Bergen en Antwerp Giants) gaven aan Europees te willen aantreden. Onder meer Spirou Charleroi wil dat niet. “Europa is een financiële afgrond”, klinkt het bij de Carolo’s.

Of de EuroMillions League half september met tien ploegen zal aanvatten, wordt de komende weken duidelijk. Brussels wil einde maart zijn budget rond hebben voor eerste klasse. Gezien de economische situatie door de impact van het coronavirus lijkt dat echter een moeilijke bevalling te worden. Ook Luik maakt zich sterk dat het volgend seizoen in de EuroMillions League van start gaat.

Castors Braine kampioen bij de vrouwen, Giants degraderen

Eerder op de dag werd bij de vrouwen een soortgelijke beslissing gemaakt. Castors Braine werd tot kampioen uitgeroepen. Het had de eerste ronde als leider afgesloten, met 20 op 22 punten. Voor de Waals-Brabantse club is het de zevende opeenvolgende titel.

Sint-Katelijne-Waver (18 op 22) eindigt op de tweede stek en is vice-kampioen. Phantom Booms en Namur Capitale eindigen op een gedeelde derde plaats. De finale van de Beker van België tussen Castors Braine en Phantoms Boom wordt afgewerkt bij de start van het nieuwe seizoen.

Verder werd zaterdag duidelijk dat de Antwerp Giants vrijwillig degraderen. Langs Vlaamse zijde wil Waregem promoveren, aan Waalse zijde is er geen kandidaat om naar eerste klasse te gaan. Indien alle clubs hun licentie ontvangen, zal de eerste klasse volgend seizoen opnieuw uit twaalf teams bestaan.

Door Patrick Ceulemans
  • AANGERADEN