Thomas De Gendt: “Quintana reed 6 à 7 km per uur rapper”

Foto: Photo News

Thomas De Gendt stak op Valdeblore-La Colmiane in de slotrit van Parijs-Nice een hand uit naar de dagzege, maar uiteindelijk moest hij op dik drie kilometer van de top het hoofd buigen en werd elfde.

“Ik ben daar blij mee. Tegen Nairo Quintana was niets te beginnen”, aldus de eeuwige aanvaller van Lotto-Soudal. “Uiteindelijk was dit ook te verwachten. Quintana is zo’n pocketklimmer die tien kilogram lichter weegt. Indien ik op drie kilometer van het einde één minuut voorsprong behield, kon het nog. Maar ik voelde dat ik aan het leeglopen was. De eerste tien kilometer van de klim kon ik een hoog tempo aanhouden en op de grote plaat rijden. Het is geen super hoge berg. Ik kende hem van twee jaar geleden, maar zachtjes aan was ik minder aan het worden. Ik trapte net wat minder hoge wattages dan bij het tijdrijden.”

De Gendt reikte nog even naar de dagzege, maar dat was te hoog gegrepen. “Ik verwonderde me erover dat ik nog uitliep. En dan kwam Quintana als een wervelwind voorbij. Van aanpikken was er geen sprake. Hij reed zes of zeven kilometer per uur rapper. De laatste keer dat ploegleider Maxime Monfort me het verschil meldde, bedroeg de voorsprong 35 seconden. Bij manier van spreken kwam hij me een halve minuut later voorbij. Ik ben tevreden dat ik nog tot de streep diep ging en elfde werd.”

Door hc
AANGERADEN