Biden en Sanders hekelen Trumps aanpak van coronavirus

Joe Biden (links) en Bernie Sanders (rechts) gingen in debat.

Joe Biden (links) en Bernie Sanders (rechts) gingen in debat. © AFP

Joe Biden en Bernie Sanders hebben tijdens een televisiedebat forse kritiek geuit op de wijze waarop de Amerikaanse president Donald Trump de uitbraak van het coronavirus te lijf gaat. De twee Democratische kandidaten, die samen uitvechten wie het in november opneemt tegen Trump tijdens de presidentsverkiezingen, vinden dat de president veel te laat de noodtoestand heeft uitgeroepen.

Voormalige vicepresident Biden zei bereid te zijn het leger in te zetten tegen het longvirus. “Dit lijkt op oorlog. En tijdens een oorlog doe je alles wat nodig is om voor onze mensen te zorgen.” Zijn plan is het leger lokale autoriteiten te laten helpen bij het bouwen van ziekenhuizen en het nemen van andere noodzakelijke maatregelen.

Sanders viel Trump ook hard aan. “We moeten deze president het zwijgen opleggen. Omdat hij het werk ondermijnt van artsen en wetenschappers die de Amerikanen proberen te helpen. Het is onaanvaardbaar om hem te horen praten over niet-feitelijke informatie.”

Vrouw als vicepresident

Biden liet weten een vrouw als vicepresident aan te stellen als hij wordt verkozen. “Als ik tot president wordt gekozen, zal mijn kabinet, mijn regering, op het land lijken. En ik beloof dat ik een vrouw zal benoemen en kiezen als vicepresident. Er zijn een aantal vrouwen die gekwalificeerd zijn om morgen president te zijn.”

© REUTERS

De confrontatie tussen Biden, die op kop staat tijdens de Democratische voorverkiezingen, en zijn belangrijkste rivaal Sanders zou oorspronkelijk in Phoenix plaatsvinden. Maar vanwege de uitbraak van het coronavirus werd het debat gehouden in een studio in Washington, zonder publiek. Toen ze het podium betraden gaven ze elkaar een elleboog-begroeting, conform het advies om handen schudden te vermijden.

Het debat komt twee dagen voor de voorverkiezingen in Arizona, Illinois, Ohio en Florida. Die staten hebben laten weten de stembusgang gewoon door te laten gaan. Er worden wel extra maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de stemhokjes schoon blijven.

LEES OOK

Nu in het nieuws