Buitengrenzen gaan dicht: alle “niet-essentiële” reizen naar de Europese Unie worden opgeschort

De buitengrenzen van de Europese Unie gaan tijdelijk dicht. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen stelt de staatshoofden en regeringsleiders voor om alle “niet-essentiële” reizen naar de EU voor minstens 30 dagen op te schorten. Dat kondigt ze aan in een video op Twitter.

De maatregel past in de strijd tegen de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus. Wellicht zetten de Europese leiders dinsdag het licht op groen tijdens hun videoconferentie.

Volgens de Franse president Emmanuel Macron is de zaak al rond. In zijn televisietoespraak van maandagavond, waarin hij aankondigde dat Frankrijk vanaf dinsdag voor vijftien dagen in lockdown gaat, zei de president ook al dat de Europese grenzen dicht zouden gaan vanaf dinsdag. Het is echter niet duidelijk of alle lidstaten die beslissing al hebben goedgekeurd.

Het inreisverbod voor niet-EU-onderdanen zal 30 dagen gelden, maar kan worden verlengd. Wie geen EU-burger is, maar al lang in de EU woont, zal wel nog de EU binnen mogen, net als familieleden van EU-burgers, diplomaten en ‘essentiële’ arbeidskrachten als dokters en verplegers.

Ook voor transporteurs is in een uitzondering voorzien. “De aanvoer van voedsel en medicijnen, maar ook van alles wat onze bedrijven nodig hebben, moet verzekerd zijn”, aldus von der Leyen. Ook grenswerkers krijgen een uitzondering. De vier landen die geen EU-lidstaat zijn maar wel tot de Schengenzone behoren - Liechtenstein, IJsland, Noorwegen en Zwitserland - worden gevraagd om aan het inreisverbod mee te doen.

Von der Leyen kondigde in haar video ook aan dat de Commissie de Europese staatssteunregels drastisch wil versoepelen om bedrijven van de nodige liquiditeiten te voorzien.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten