OVERZICHT. Steeds meer winkels besluiten om de deuren tijdelijk te sluiten door coronavirus

Bron © Belga N

Steeds meer winkels waar geen voedsel verkocht wordt, sluiten de deuren vanwege het coronavirus. Meerdere winkels laten in hun communicatie naar de klanten weten niet te wachten op een officiële door de overheid opgelegde ‘lockdown’, maar uit bezorgdheid voor de klanten en medewerkers nu alvast de winkels te sluiten. Een overzicht:

LEES OOK. 65-plussers krijgen voorrang in Delhaize-winkels: “We zijn voor één keer VIPS. Zalig toch?” (+)

Elektronicaketen MediaMarkt sluit al zijn winkel in België tot nader order. Klanten kunnen wel nog online kopen. Een afhaling in de winkel is daarbij niet meer mogelijk.

Alle Fnac- en Vanden Borre-winkels zijn sinds dinsdagochtend tot nader order gesloten. “Gezien de huidige situatie vinden we het belangrijk om fysieke bijeenkomsten zo veel mogelijk te beperken, vooral in onze winkels”, zegt CEO Charles-Henri de Maleissye-Melun.

De ZEB Groep, het moederbedrijf van de multibrand fashion stores ZEB, The Fashion Store, PointCarré en ZEB For Stars, sluit zijn 113 vestigingen tijdelijk. Ook op het hoofdkantoor in Merchtem zal er maximaal ingezet worden op telewerk om besmetting te voorkomen. De webshop van ZEB blijft dus wel 24/7 geopend.

Elektroketen Krëfel houdt al zijn winkels gesloten en zal zich de komende tijd concentreren op de online verkoop.

OVERZICHT. Steeds meer winkels besluiten om de deuren tijdelijk te sluiten door coronavirus
Foto: dpw

Schoenenketen Torfs sluit vanaf dinsdag al zijn winkels voor de rest van de week. Nadien volgt een nieuwe evaluatie. Dat bevestigt CEO Wouter Torfs, die consumenten oproept om als alternatief bij Belgische webshops te kopen. Ook de winkels van de sneakerketen The Athlete’s Foot in België gaan dicht. Torfs baat die uit als franchisenemer.

De Belgische restaurantketen Exki heeft beslist om al zijn 107 restaurants wereldwijd te sluiten. Ook afhalen is niet meer mogelijk. “De restaurants waren al gesloten, enkel een tiental afhaaldiensten waren nog open”, zegt topman David Esseryk. “We moeten zorg dragen voor onze medewerkers, dat is de prioriteit. Iedereen moet thuis kunnen blijven.”

Sinds maandag zijn alle winkels van sportwinkelketen Decathlon gesloten. Dat bevestigt woordvoerder Thomas Lejeune. “Voor de gezondheid van onze medewerkers en klanten hebben we beslist om te sluiten”, zegt Lejeune. “We willen niet dat het virus zich zou kunnen verspreiden via onze winkels.” De maatregel geldt tot 3 april.

Alle parfumerieën van Ici Paris XL gaan dicht, zo kondigde de keten maandag aan. “Voor al je beauty aankopen kun je nog steeds terecht in de e-shop en de app”, luidt het.

OVERZICHT. Steeds meer winkels besluiten om de deuren tijdelijk te sluiten door coronavirus
Foto: tdk

De kapperszaken van Kreatos gaan eveneens tijdelijk op slot. “Zo zetten we ons mee in om iedereen veilig door de huidige crisis te krijgen. Wij hopen dat deze noodzakelijke maatregel van korte duur is”, klinkt het.

In Antwerpen zijn sinds 12 uur dinsdagmiddag alle kringwinkels gesloten. Ook de ophalingen worden beperkt. Het gaat om vestigingen in onder meer het centrum van Antwerpen, Schoten en Brasschaat. Ze blijven al zeker tot 3 april dicht. Online aankopen blijven wel nog mogelijk. Ook de ophalingen worden stopgezet. Enkel de afspraken die al waren ingepland, gaan nog door. Er wordt wel gevraagd om de spullen voor de deur te zetten, zodat contact kan worden vermeden.

De winkels van Standaard Boekhandel sluiten vanaf woensdag voor onbepaalde tijd de deuren. De webshop blijft wel open, en Standaard Boekhandel blijft ook bereikbaar via e-mail en de sociale media, klinkt het in een e-mail aan de klanten.

Woonwarenhuis IKEA sluit alle Nederlandse en Belgische winkels tot en met 6 april. Het Zweedse bedrijf doet dat om de gezondheid van het personeel en klanten te kunnen waarborgen. De webwinkel blijft wel gewoon open. Voor de bezorgers en monteurs van meubelen en de installateurs van keukens en badkamers zijn extra maatregelen genomen.

Warenhuisketen Galeria Inno houdt haar deuren gesloten tot en met 3 april. “Als reactie op de coronacrisis en in het belang van haar werknemers en klanten heeft Galeria Inno besloten haar winkels in heel België te sluiten. De winkels zijn dicht tot en met 3 april, behalve wanneer de situatie anders zou evolueren.”

De Colruyt Group heeft beslist alle fysieke winkelpunten van Dreamland, Dreambaby en Fiets! te sluiten vanaf woensdag 18 maart 2020. Verder wordt het aantal klanten in de voedingswinkels van Colruyt beperkt tot 1 klant per tien vierkante meter.

Proximus gaat zijn honderdtal eigen verkooppunten “tot nader order” dicht houden wegens de coronacrisis, ook op weekdagen. Ook de interventies bij klanten worden beperkt.

Nog winkel(keten)s die al hun vestigingen gaan sluiten zijn Kruidvat, Brantano, JBC en Promod.

Supermarkten

De supermarkten, die wel allemaal openblijven, hebben ondertussen ook al maatregelen aangekondigd om het aantal mensen in de winkels te beperken. Zo heeft handelsferatie Comeos dinsdag aangekondigd dat het aantal klanten in de winkels beperkt wordt tot één per tien vierkante meter winkelruimte, en dat retailbedrijven meer gebruik gaan maken van speciale handschoenen voor het kassapersoneel.

Door mtm
Helden van corona
Slachtoffers van corona
Meest recent