Abonnee worden? Kies je leesformule

17/03/2020 - Buitenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  AFP

Erop of eronder voor Bernie Sanders

De Democratische voorverkiezingen van dinsdag zullen wellicht beslissen of Bernie Sanders in de running blijft tegen de gedoodverfde favoriet Joe Biden.

In Arizona, Illinois, Ohio en Florida worden in totaal 577 afgevaardigden gekozen. Als de 77-jarige Biden daar een meerderheid van binnenhaalt, lijkt het voor Sanders onbegonnen werk om zijn rivaal nog bij te benen. Voorlopig heeft Biden 890 afgevaardigden achter zijn naam staan. Sanders hinkt achterop met 736. Wie het eerste 1.991 delegates achter zich kan scharen, wordt de nieuwe Democratische presidentskandidaat.

Maar wellicht zal het niet zolang duren, want de 78-jarige Bernie Sanders heeft al te kennen gegeven dat hij de strijd niet tot het bittere eind zal voeren, om de Democratische kiezers niet al te zeer te verdelen. Want elke stem zal nodig zijn om op 3 november Donald Trump te verslaan.

Biden heeft intussen trouwens verklaard dat hij zéker een vrouw als kandidaat-vicepresident zou kiezen als hij het tegen Trump opneemt in november. Bernie Sanders kwam niet veel verder dan een “waarschijnlijk wel” toen hem dezelfde vraag werd gesteld.  (frp)

Nu in het nieuws