Parket eist celstraffen van 18 tot 40 maanden voor bende gauwdieven

Bron © BELGA

Foto: rr

Brussel / Zaventem -

Het parket Halle-Vilvoorde heeft gevangenisstraffen van 18 tot 40 maanden gevorderd tegen zeven mannen die deel zouden hebben uitgemaakt van een bende gauwdieven. Die zouden op de treinen tussen de verschillende Brusselse stations en de luchthaven Brussels Airport tientallen toeristen beroofd hebben. Van de zeven verdachten daagden er slechts drie op voor het proces.

Volgens het parket gingen de bendeleden steevast in duo’s te werk. Eén van hen zocht op de trein mogelijke slachtoffers en verwittigde vervolgens zijn kompaan. Terwijl één van beiden dan de slachtoffers afleidde met een vraag, of door drank of iets anders op hen te morsen, ging de tweede ervandoor met hun bagage. Op die manier zouden ze tientallen toeristen beroofd hebben.

De bende werd opgerold toen de lokale politie Brussel Hoofdstad op 18 september 2019 twee mannen controleerde in een gehuurde wagen. In die wagen lag een plastic tas met 12.000 euro cash en in de portefeuille van één van beide mannen vond de politie verschillende stortings- en afhaalbewijzen van grote sommen geld. Bij een huiszoeking bij de verdachten troffen de agenten vervolgens een resem lege reiskoffers aan met buitenlandse naamplaatjes. Op de gsm van één van de verdachten stonden ook een groot aantal foto’s van horloges, vermoedelijk gestolen uurwerken die doorverkocht waren.

Camerabeelden

Analyse van camerabeelden uit de treinen en stations kon de twee verdachten linken aan de diefstallen die in de treinen waren gepleegd en via het verhuurbedrijf van de huurwagen konden nog vijf andere verdachten geïdentificeerd worden. Een huiszoeking bij één van hen leverde nog meer gestolen spullen op, waarbij een hoop Chinees geld en een fototoestel dat volledig in het Chinees was ingesteld.

Het parket eiste celstraffen van 18 tot 40 maanden voor de zeven verdachten, terwijl de advocaten van de drie aanwezige verdachten pleitten voor celstraffen met uitstel.

Het vonnis valt op 21 april.

Door Belga
AANGERADEN
Meest recent