In het wiel van de Tour 2020: Val Thorens

De 107e editie van de Tour de France start op 27 juni aan de Côte d’Azur en finisht, zoals vertrouwd, op zondag 19 juli op de Champs-Élysées in Parijs. Daartussen worden àlle vijf bergketens in Frankrijk opgezocht, waardoor de ronde een kolfje naar de hand van een echte klimmer zal zijn. De Pyreneeën worden eerst aangedaan alvorens in de slotweek de hoge Alpen opdoemen.Toen ik de vraag kreeg om een deel van de etappes zelf te rijden, schoten mijn kuiten al in een kramp…

Ben Roelants

Een wedstrijd voor zotten: l’Etape Du Tour

"Word zelf een legendarisch wielrenner van de Tour De France, rij dezelfde etappes onder dezelfde omstandigheden als de profrenners!”. De wervingstekst op de website van l’Etape du Tour windt er geen doekjes om.

Al sinds 1993 nodigt deze wedstrijd alle amateur-wielrenners uit om de meest epische cols van de Tour de France te beklimmen. Dezelfde omstandigheden, dezelfde routes, alle wegen afgesloten van verkeer… er is slechts één verschil. In l’Etape verschijn je met maar liefst 16.000 gelijkgezinden aan de startlijn!

Vandaag begint de tocht in Albertville. De deelnemers rijden de tocht met de hoogste finish in de geschiedenis van de Tour de France: ze arriveren in Val Thorens op 2365 meter…

Wanneer ik in het wedstrijddorp arriveer, wordt de internationale allure van deze wedstrijd me meteen duidelijk. Werkelijk alle nationaliteiten wandelen me voorbij: Britten, Australiërs, Amerikanen, Polen, Russen, in de verte zie ik mensen uit Qatar… het bewijst eens te meer hoezeer de Tour in de harten van mensen gesloten ligt én welke impact de Tour heeft als marketingtool voor een land als Frankrijk.

Het startschot wordt gegeven en we zijn vertrokken.

Neen, ik neem niet deel aan deze etappe. Daar heb ik, zoals je veronderstelde, niet genoeg voor getraind. De mannen hier komen qua conditie in de buurt van echte professionele wielrenners. Ze hebben benen als gespierde koteletten en zuigen gelletjes naar binnen alsof het hun laatste avondmaal is. Wij passeren het peloton en ik kan je verzekeren: dit is indrukwekkender dan de Tour de France zelf.

 

 

Cols genoeg in Val Thorens, in een straal van 50 km kan je hier 52 cols ontdekken. Maar als je dan zadelpijnen hebt, dan kan je hier ook te voet de bergen ontdekken. Ik kende het skistation vooral van de skipistes, omdat ik ervan houd om hier te komen freeriden, maar ’s zomers kan je prachtige hikes ondernemen. De dag erna heb ik een afspaak met Lucille die me meeneemt naar Le Lac Du Lou. Het is één van de meest idyllische plekjes in de buurt en je kan er ook, samen met vrienden bijvoorbeeld, de geweldige chalet afhuren.

Meer informatie over Le Refuge du Lac Du Lou? Hier alvast: https://refugedulacdulou.com/en/home/

Praktisch l’Etape Du Tour

Vindt opnieuw plaats op 5 juli 2020

Website: https://www.letapedutourdefrance.com/en/

Verschillende landschappen die je kan ontdekken met de fiets of met elektrische fiets.

52 cols van minstens 50 kilometer

900 kilometer bewegwijzerde route.

In samenwerking met Val Thorens, Albertville en Pays de Maurienne

In samenwerking met Savoie Mont Blanc

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt