De ultieme manscapinggids: ontharen van wenkbrauw tot teen

Of, hoe vaak, hoe uitgebreid en hoe precies een man zijn lichaamsbeharing trimt of weghaalt, is zijn keuze. Maar in elke soort beharing kan worden gesnoeid. Van haartjes die uit zijn neus komen piepen over woeste wenkbrauwen tot dat tapijtje op zijn rug, een overzicht van alle lichaamszones en onthaarmethodes.

Scheren

Nat scheert iets dichter op de huid dan een scheerapparaat dat dan weer minder irriteert.

Trim eerst lange haren, zo voorkom je dat de mesjes snel verstopt raken. Scheer in de douche: praktisch én het warme water maakt haren minder stug. Gebruik bij nat scheren altijd scheerschuim: dat is zachter voor de huid en glijdt makkelijker. Maak het mesje om de twee halen schoon zodat haar, dode huid en schuim niet ophopen. Een neutrale bodylotion hydrateert en kalmeert de huid na het scheren.

De ultieme manscapinggids: ontharen van wenkbrauw tot teen

Minder fijn: de huid blijft niet lang glad, kan worden geïrriteerd en teruggroeiende haartjes kunnen jeuken of ingroeien. Dat laatste kun je voor-komen: gebruik geregeld peelende bestanddelen als salicylzuur die in sommige bodylotions of peelinglotions voor het gezicht zitten.

Waxen

Je kunt aan de slag met gebruiksklare strips of met warme was en losse strips: breng ze aan op de te waxen zone, trek je huid strak en trek de strip snel weg tegen de haargroei in. Best eerst even trimmen: lange haren waxen niet makkelijk.

Efficiënter is een professionele waxbeurt met was of suiker, die laatste is zachter voor de huid en geeft minder kans op allergische reacties.

Minder fijn: de (korte) pijn. De huid kan erna gevoelig en geïrriteerd zijn, haartjes kunnen ingroeien.

Epileren

Een epileertoestel rukt haartjes met de wortel uit (zoals bij waxen) waardoor je tot vier weken haarvrij bent. Handig voor benen, borst en oksels.

Minder fijn: niet pijnloos. Hoe meer je epileert, hoe minder pijnlijk het wordt. Kans op ingegroeide haartjes.

Onthaarcrème

Makkelijk en snel: de crème lost in enkele minuten haartjes als het ware op. Respecteer altijd de inwerktijd (te lang laten inwerken kan brandwondjes veroorzaken) en de lichaamszone (de schaamstreek vraagt om een specifieke formule).

Minder fijn: de kans op huidirritatie en opnieuw (jeukende) stoppeltjes na een dag of vijf.

De ultieme manscapinggids: ontharen van wenkbrauw tot teen

Trimmen

Een bodygroomer kortwiekt haar, dus minder kans op huidirritatie.

Houd het proper: voor je lichaam gebruik je andere opzetstukken of een ander toestel dan voor je baard. Goed om te weten: veel trimmers hebben een opzetstuk voor oren en neus.

Minder fijn: voor het mooiste resultaat vormt een randje korter haar de overgang tussen de haarloze en getrimde zone. Oefening baart kunst.

IPL

Voor een (semi-)definitief resultaat. Je blijft niet je hele leven honderd procent haarvrij na een reeks behandelingen, maar de haargroei wordt enorm teruggebracht.

IPL staat voor Intense Pulsed Light: het toestel werkt met intense licht-flitsen. Het pigment in het haar en de haarwortel absorbeert die lichtenergie en zet haar om in warmte. Bij een professionele behandeling wordt het haarzakje vernietigd, bij een toestel voor thuisgebruik zijn de flitsen minder sterk en wordt het haarzakje in rustfase gebracht waardoor het haar (tijdelijk) niet groeit.

Een (erg) donkere huid is niet geschikt voor IPL, lichte, grijze en rode haren evenmin.

Minder fijn: prijzig. Reken op gemiddeld 8 sessies voor een gladde rug en zo’n 200 euro per keer. Het aantal behandelingen hangt af van huidtype, haar en haargroei. (Prijzen kunnen variëren.) Een goed IPL-toestel voor thuisgebruik kost enkele honderden euro’s.

Laser

Sterker dan IPL, maar hetzelfde principe: de energie van de laser vernietigt het haarzakje. Verschillende lasers worden gebruikt om te ont-haren, de ene is al wat sterker dan de andere en niet elke laser past bij elke huid. “Wij gebruiken de Alexandritelaser op een lichte huid”, zegt Kathy, laserspecialiste bij Carpe in Antwerpen. “Een huidtype V, een zwarte huid, kan met de YAG-laser worden behandeld.”

Laser werkt niet op grijs, wit, licht en rood haar. “Het moet voldoende pigment hebben. Hoe donkerder het haar en hoe lichter de huid, hoe beter het resultaat.”

Goed om te weten: “De zone tussen de wenkbrauw en het oog mag voor de veiligheid niet worden gelaserd, tussen de wenkbrauwen wél.”

Minder fijn: nog iets prijziger dan IPL. Reken op 400 euro per sessie voor de rug en schouders. “Mannen hebben meer behandelingen nodig dan vrouwen omdat ze meer en vaak dikker haar hebben. Dat kunnen makkelijk 10 tot 13 sessies zijn. Reken ook op een jaarlijks onderhoud, bij sommigen is dat om de twee jaar.”

Echt pijn doet laserontharing niet (IPL ook niet), ontspannend is ze ook niet.

Elektrolyse

Permanente ontharing die eerder wordt toegepast op kleine zones als de wenkbrauwen. Een fijne naald wordt in de haarfollikel gebracht en vernietigt via elektrische stroom de haarwortel. De behandeling werkt erg precies, maar is ook tijdrovend omdat ze haar per haar werkt. Het grote voordeel: ze werkt op elke haarkleur en donshaartjes.

De prijs wordt doorsnee per minuut berekend en kan variëren (zo’n 60 euro voor 30 minuten). Reken op verschillende sessies.

Minder fijn: niet pijnloos. Soms wordt zelfs een pijnpompje ingeschakeld.

SHOPPING

OneBlade Face + Body van Philips, 64,99 euro

Voor nat en droog scheren en trimmen van gezicht en lichaam.

De ultieme manscapinggids: ontharen van wenkbrauw tot teen

Japanese Steel 12-in-1 Multigroomer van BaByliss, 79,90 euro

Eén toestel, twaalf functies waaronder wenkbrauwen, lichaams- en neushaar trimmen.

De ultieme manscapinggids: ontharen van wenkbrauw tot teen

Pincet van Tweezerman, 22,50 euro, bij Ici Paris XL

Handig voor verdwaalde haren.

De ultieme manscapinggids: ontharen van wenkbrauw tot teen

Ontharingscrème van Blond Epil Homme, 9,99 euro, bij Di

Voor oksels en lichaam (er bestaat ook een intiemezoneversie).

De ultieme manscapinggids: ontharen van wenkbrauw tot teen

Heated Razor Starterkit van GilletteLab, 199 euro, op kruidvat.be

Dit mesje werkt met warmte waardoor scheren aangenamer en minder irriterend is. Mag ook op het lichaam worden gebruikt.

De ultieme manscapinggids: ontharen van wenkbrauw tot teen

Lumea Prestige van Philips, 549,99 euro

IPL voor thuisgebruik met opzetstukken voor verschillende zones. Opgelet: mannen mogen dit toestel niet in het gezicht gebruiken.

De ultieme manscapinggids: ontharen van wenkbrauw tot teen
Aangeboden door Het Nieuwsblad kortingscodes
De beste Ici Paris XL korting vind je op Het Nieuwsblad Kortingscodes >>Door Franciska Bosmans
AANGERADEN