Autoconstructeurs huren componisten in om geluid voor elektrische wagens te maken

Hans Zimmer (met gitaar), hier naast Pharrell Williams tijdens de Grammy Awards in 2015, moet ervoor zorgen dat elektrisch rijden met een BMW – letterlijk – als (film)muziek in de oren klinkt.

Hans Zimmer (met gitaar), hier naast Pharrell Williams tijdens de Grammy Awards in 2015, moet ervoor zorgen dat elektrisch rijden met een BMW – letterlijk – als (film)muziek in de oren klinkt. © John Shearer/Invision/AP

Autoconstructeurs huren steeds vaker componisten in om hun geluidloze elektrische auto’s van een ‘sound’ te voorzien. Uit veiligheidsoverwegingen, zodat voetgangers of fietsers ze horen naderen, maar ook om storende rijwind- en bandengeluiden te maskeren nu die niet langer door het motorgeronk worden overstemd. “Een hele uitdaging”, aldus Klaus Bischoff, hoofd Design van Volkswagen: “Het vereist een geluidsontwerp dat niet op je zenuwen werkt. Zelfs als je het voor de tiende keer hoort, moet het je nog steeds blij maken”, zegt hij in de Nederlandse zakenkrant FD.

krs

Zelf werkt Volkswagen daarvoor samen met de Duits-Hongaarse componist Leslie Mandoki, gewezen drummer en voorman van de Duitse discoband Dschinghis Khan, die in 1979 Duitsland vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival en later werkte als producer voor onder anderen Phil Collins en Lionel Richie. BMW van zijn kant huurt dan weer Hans Zimmer in, de man die onder meer de soundtrack schreef van Thelma & Louise, The lion king, Pirates of the Carribean en nog meer dan 100 andere Hollywood-kaskrakers.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten