Legoblokjes overleven tot 1.300 jaar in oceaan
© Dirk Vertommen
Dat ze onverwoestbaar waren, dat weten we al generaties lang. Maar zó onverwoestbaar? Volgens onderzoek van de Britse universiteit van Plymouth, gepubliceerd in het vakblad Environmental Pollution, kunnen Legoblokjes zelfs tot 1.300 jaar overleven in zeeën en oceanen.
De onderzoekers analyseerden de structuur van aangespoelde legoblokjes, ingezameld tijdens opruimacties langs de kusten. Op basis van het type plastic dat erin zat, konden ze achterhalen dat de meeste aangespoelde blokjes in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw waren geproduceerd. Ondanks decennia van invretend zout en schurende golfslag waren de blokjes al bij al nog in redelijk goede staat. Op basis van de slijtage en na flink wat rekenwerk kwamen de onderzoekers tot het besluit dat legoblokjes tot wel 1.300 jaar kunnen overleven in de oceaan. “Deze studie bewijst nog maar eens dat mensen goed moeten stilstaan bij de manier waarop ze zich ontdoen van dagelijkse huishoudspullen”, zegt professor Milieuwetenschappen Andrew Turner.
Hij zou de BOB zijn, maar hield zich daar niet aan: bestuurder die ongeval veroorzaakte dat Joyce en Wim het leven kostte, reed dronken en véél te hard
Energieleveranciers verlagen volop voorschotfacturen
“Iedereen wist het en niemand heeft geholpen”: Ann groeide op in een gezin vol partnergeweld, maar niemand greep in
Amper 34, maar influencer An-Katrien koopt villa van 1,5 miljoen euro dankzij tv-programma
Fatale ruzie onder collega’s? 37-jarige man dood aangetroffen in appartement in Antwerpen