Democratische voorverkiezingen

Joe Biden wint met groot verschil in Florida, Illinois en Arizona en stevent af op Democratische nominatie

© AFP

De Amerikaanse oud-vicepresident Joe Biden is dicht bij de Democratische nominatie tot presidentskandidaat. Dinsdag waren er voorverkiezingen in Florida, Illinois en Arizona. Op basis van de voorlopige uitslagen wint de 77-jarige Biden in alle drie de staten van zijn rivaal Bernie Sanders.

adb, mtm

Vooral in Florida, waar de meeste kiesmannen op het spel staan, is het verschil met Sanders groot. Daar leidt Biden met ruim 60 procent tegen ruim 20 procent voor de 78-jarige senator uit Vermont. Ook in Illinois heeft hij een fikse voorsprong. Biden heeft met deze nieuwe overwinningen in 19 staten gewonnen van de 27 die tot nu toe hebben gestemd.

© AFP

“Politiek terzijde schuiven”

Tijdens zijn toespraak zei Biden dat het zijn doel is om eerst de Democratische Partij weer bijeen te krijgen en daarna het land. “Weet je, op zulke momenten moeten we de politiek terzijde schuiven en als Amerikanen samenwerken”, zei hij. “Voor het coronavirus maakt het niet uit of je een Democraat of Republikein bent.”

Sanders sprak zijn aanhangers al vroeg op de avond toe en ging verder niet in op de verwachte verkiezingsuitslag.

Nominatie bijna binnen

Door zijn overwinningen heeft Joe Biden dinsdag zeker 249 afgevaardigden opgeraapt voor de partijconventie, zo heeft het gezaghebbende RealClearPolitics.com berekend op basis van voorlopige uitslagen.

Er waren dinsdag 441 “delegates” te grabbel: 219 in de zwaargewichtstaat Florida, 155 in Illinois (waar het open primaries waren) en 67 in Arizona. Biden pikte daarvan ruim de helft in, met 249 stuks. Senator Bernie Sanders strandde volgens de voorlopige gegevens op 116 afgevaardigden. In de voorlopige totaalstand heeft de adjunct van Barack Obama 1.147 afgevaardigden achter zich, Sanders wist er 861 te verzamelen.

Op de partijconventie is een meerderheid van 2.382 stemmen nodig om in de eerste stemronde de investituur binnen te rijven. Bovenop de te vergaren afgevaardigden (3.979) zijn er ook 771 “super-afgevaardigden” die naar goeddunken een kandidaat steunen en die leden zijn van het partijapparaat.

Bij de Republikeinen won president Donald Trump de voorverkiezingen in Florida en Illinois afgetekend, volgens voorlopige gegevens zonder enige tegenstand wat aantal afgevaardigden betreft.

LEES OOK

Nu in het nieuws