Abonnee worden? Kies je leesformule

19/03/2020 - Auto
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Volkswagen blijft het best verkopende autoconcern in Europa.  AP

Autoverkoop tweede maand op rij in achteruit

Het aantal nieuw ingeschreven wagens lag in februari 7,4 procent lager dan een jaar eerder. Dat meldt ACEA, de Europese koepel van autoconstructeurs. Ook in januari was er al een daling met 7,5 procent.

De Belgische cijfers waren al bekend. In februari zijn bij ons 46.775 nieuwe personenwagens ingeschreven, een daling met 6,3 procent. In de hele Europese Unie klokte de verkoop af op 957.052 auto’s.

De daling is het resultaat van verschillende factoren, onder meer de gewijzigde autofiscaliteit in verschillende lidstaten, de verzwakkende economie en de groeiende onzekerheid bij de consument. De koepel maakt in het persbericht geen expliciet gewag van een impact van het nieuwe coronavirus.

De grootste daling was er vorige maand in autoland Duitsland: -10,8 procent. De Duitse Volkswagen-groep (VW, Audi, Skoda, Seat ...) blijft Europees marktleider met 25,1 procent aandeel, tegenover 24,5 procent een jaar eerder. PSA (Peugeot, Citroën, DS, Opel) en Renault (inclusief Dacia) uit Frankrijk staan op de plaatsen twee en drie.

Het was de tweede maand op rij dat de autoverkoop daalde, en beterschap lijkt niet meteen in zicht, ook al omdat zo goed als alle grote autoconstructeurs intussen hun productie hebben stopgezet wegens de coronacrisis.(krs, blg)