Brussels Airlines boekt nettoverlies van 40 miljoen: directie verlaagt salaris

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Brussels Airlines heeft vorig jaar een nettoverlies geboekt van 40,6 miljoen euro. Onder meer het faillissement van Thomas Cook Belgium en de staking van de luchtverkeersleiders zetten druk op de financiële resultaten van de Belgische luchtvaartmaatschappij, zo meldt Brussels Airlines donderdag.

In 2019 tekende Brussels Airlines een passagiersgroei op van 1,7 procent tot een totaal aantal passagiers van 10,2 miljoen. De gemiddelde bezettingsgraad in 2019 lag net boven 81 procent (+0,52 procentpunt ten opzichte van 2018), terwijl het aantal uitgevoerde vluchten stabiel bleef ten opzichte van het voorgaande jaar (+0,1 procent).

Uiteindelijk boekte de luchtvaartmaatschappij een verlies van 40,6 miljoen euro. Het faillissement van Thomas Cook Belgium in september en de stakingen van luchtverkeersleiders “in binnen- en buitenland” hadden een negatieve impact van meer dan 12 miljoen euro. “Daarnaast zetten de hoge brandstofkosten de financiële resultaten van de onderneming nog eens extra onder druk met 14 miljoen euro”, luidt het.

Daarnaast investeerde Brussels Airlines ook 140 miljoen euro in nieuwe langeafstandsvliegtuigen en langeafstandscabines. Dat deed het bedrijf om zijn vloot “te harmoniseren” en zijn CO2-uitstoot te verkleinen.

Coronacrisis

Wat 2020 betreft, gooit de coronacrisis roet in het eten. “We hebben al wat crisissen meegemaakt in de geschiedenis van ons bedrijf, maar de huidige coronaviruscrisis heeft een nooit eerder geziene impact op Brussels Airlines”, zegt CEO Dieter Vranckx. De maatschappij besliste om vanaf zaterdag al haar lijnvluchten voor vier weken op te schorten en voerde een tijdelijk technisch werkloosheidsregime in voor 30 procent van het personeel. Die regeling gaat het bedrijf nu uitbreiden tot nagenoeg alle werknemers.

Bovendien hebben de directieleden van Brussels Airlines samen met het uitgebreid bestuur besloten om hun salaris van de komende zes maanden met respectievelijk 20 procent en 15 procent te verlagen.

AANGERADEN
Meest recent