Nafi Thiam knutselt gymzaal in elkaar in haar garage: “Ik trek mijn plan met de Spelen in het achterhoofd”

Het coronavirus heeft de hele sportwereld lamgelegd, maar de Olympische Spelen in Tokio (24 juli-9 augustus) blijven op dit moment wel nog op de kalender. Nafi Thiam (25) is één van onze speerpunten in Tokio. De atlete is hoopvol dat de Spelen doorgaan, maar blijft wel realistisch: “Het is afwachten hoe alles evolueert.”

De Olympisch kampioene op de zevenkamp van Rio gaf uitleg over hoe ze omgaat met de ontwikkelingen rond het coronavirus op haar Instagramstory: “Of mijn trainingen verstoord zijn? Natuurlijk, maar dat is voor iedereen zo. Gelukkig is er wel nog één piste open voor professionele atleten in Wallonië, dus ik kan wel trainingen doen op de piste als ik wil. Dat is echt super.”

Thiam bleef niet bij de pakken zitten en knutselde een kleine gym in elkaar bij haar thuis: “Om anderen niet in gevaar te brengen heb ik ook een kleine gym in mijn garage geïnstalleerd. Ik trek mijn plan voor de rest: ik ga gaan lopen in de buurt en heb ik ook al aan mijn techniek in het speerwerpen kunnen schaven. Ik train wel niet meer in groep, ofwel doe ik het alleen ofwel is mijn coach erbij. Ik respecteer de overheidsregels. ”

Olympische Spelen

Er zijn atleten die voor het uitstellen zijn van de Spelen, terwijl anderen er alles aan willen doen om zich deze zomer toch in Tokio met elkaar te meten. Wat denkt Thiam ervan? ”Als ik eerlijk ben, heb ik nog geen positie ingenomen in dit debat. Je weet nooit wat morgen brengt. We zijn er als atleten maanden op voorhand mee bezig en we denken er elke dag aan. Als atlete hoop ik natuurlijk met mijn heel mijn hart dat de Spelen doorgaan, maar dat mag enkel met respect voor de gezondheid van iedereen. Gaat dat mogelijk zijn of niet? Geen idee. Ik wacht hoe het evolueert.”

Nafi Thiam knutselt gymzaal in elkaar in haar garage: “Ik trek mijn plan met de Spelen in het achterhoofd”
In 2016 veroverde Thiam goud op de zevenkamp Foto: BELGA

Thiam is nuchter genoeg om de situatie in perspectief te plaatsen. “Ik probeer alles van een beetje afstand te bekijken. De situatie is voor iedereen moeilijk, niet enkel voor topsporters. Mijn familie en ikzelf zijn in goede gezondheid. Ik heb dus zeker niet te klagen.”

“Iedereen moet zijn best doen om de situatie in de goede richting te laten evolueren en dat zo snel mogelijk. Ik hoop dat iedereen zich dan ook aan de richtlijnen houdt. Zorg goed voor jezelf en je naasten”, geeft Thiam nog mee.

Nafi Thiam knutselt gymzaal in elkaar in haar garage: “Ik trek mijn plan met de Spelen in het achterhoofd”
“Zorg goed voor jezelf en je naasten” Foto: Instagram
Door Joost Marynissen