Brussels Airlines repatrieert 9.500 Belgen uit 14 landen op 56 vluchten

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft momenteel 56 vluchten gepland om meer dan 9.500 Belgen naar Brussel te brengen vanuit 14 landen, waaronder Gambia, Marokko, Spanje en Portugal. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij.

LEES OOK. Brussels Airlines boekt nettoverlies van 40 miljoen: directie verlaagt salaris

Brussels Airlines brengt de Belgen terug wegens de wereldwijde coronacrisis en het verzoek van de Belgische autoriteiten aan alle Belgen op vakantie om terug te keren. “Alle Belgen die zich momenteel in het buitenland bevinden en naar België willen terugkeren, wordt verzocht zich in te schrijven op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken”, aldus de maatschappij.

Eerder kondigde Brussels Airlines al aan tussen 21 maart en 19 april al haar lijnvluchten tijdelijk op te schorten. Tot vrijdag voert de maatschappij een klein deel van haar vluchtaanbod uit om landgenoten en haar vluchtbemanningen naar huis te brengen. In de dagen erna houdt de maatschappij vliegtuigen klaar om Belgen in het buitenland te repatriëren, in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Donderdag zijn al de eerste vluchten geland uit Agadir en Marrakesh in Marokko. Die vluchten hadden elk 180 passagiers aan boord.

Brussels Airlines zegt nog stand-by te blijven voor meer repatriëringsvluchten op verzoek van de autoriteiten. De maatschappij dankt ook nog het personeel dat zich voor de vluchten vrijwillig aanbiedt.

Volgens de CEO van Brussels Airlines, Dieter Vranckx, zijn de repatriëringen “onze plicht als verantwoordelijke luchtvaartmaatschappij”, zo zei hij donderdag in de marge van de toelichting van de jaarresultaten. “De repatriëringen zijn onze prioriteiten in de komende dagen, daarna gaan we weer moeten focussen op het hervatten van de activiteiten.”

Over wie de kosten van de vluchten draagt, wil Vranckx niet veel kwijt. “Er is een akkoord tussen ons en de overheid dat past voor beide partijen”, zei hij daarover.

Helden van corona
Slachtoffers van corona
Meest recent