Nu ook vragen bij haalbaarheid van Tour de France

Foto: Getty Images

Precies 100 dagen voor de start worden voor het eerst luidop vragen gesteld bij de haalbaarheid van de Tour de France. Vijfvoudig winnaar Bernard Hinault wil snel duidelijkheid: “Als de Tour geannuleerd moet worden, mogen we niet aarzelen.”

Zoveel discussie er is over de wenselijkheid en haalbaarheid van de Olympische Spelen (van 24 juli tot 9 augustus), zo stil bleef het de voorbije dagen vreemd genoeg over de Tour de France (van 27 juni tot 19 juli).

In een interview met Le Parisien zet vijfvoudig winnaar Bernard Hinault een eventuele afgelasting evenwel zeer nadrukkelijk op de agenda. “We spreken over het risico om te sterven”, aldus Hinault. “Op zulke momenten moet je niet aan wielrennen denken. Dat begrijpen ook de fans van de Tour de France. Als de Tour geannuleerd zou moeten worden, mogen we niet aarzelen. We staan tegenover een dodelijke ziekte. Dat is belangrijker.”

ASO zwijgt

Organisator ASO wilde gisteren geen commentaar kwijt over een eventuele afgelasting van de Tour. De voorbije weken toonde Tourbaas Christian Prudhomme zich net bijzonder hoopvol over een normaal verloop: “Wanneer de mensen hun normale activiteiten hervatten, zal de goesting in de Tour extra groot zijn”, zo gaf hij aan. “Alleen de wereldoorlogen hebben de Tour ooit kunnen tegen houden.”

Dat argument is evenwel koren op de molen van Hinault. Hij benadrukt wat eerder ook al de Franse president Emmanuel Macron zei: de strijd tegen het coronavirus is net zo goed een oorlog. “We leven momenteel in een oorlog tegen een virus”, klinkt het bij Hinault. “We kunnen nu niet zeggen dat we de Tour ondanks alles zeker zullen organiseren. We moeten onszelf afvragen of het wenselijk is dat grote groepen mensen naast de weg staan als er nog steeds risico’s zijn. Tijdens de Tour komen elke dag tienduizenden mensen kijken.”

Begin juni uitsluitsel?

Hinault wil vooral dat er snel duidelijkheid komt: “Begin juni moeten we het absoluut weten. De Tour is een gigantische machine. Er komt een enorm logistiek werk bij kijken, ook voor politie en hotels. Daarom dat ik zeg: bij een afgelasting moeten we niet te lang talmen.”

Voor de wielerwereld zou een afgelasting van de grootste wedstrijd van het jaar een enorme klap betekenen. Veel ploegen zien de Tour als de ideale doorstart van het wielerseizoen. Sunweb-manager Iwan Spelenbrink noemde het rijden van de Tour deze week nog “een realistisch scenario.”

Door Jan-Pieter de Vlieger
AANGERADEN