Harm Vanhoucke bekomt in volle coronacrisis van handgemeen met autobestuurder: “Ik vroeg hem of hij dit normaal vond”

Foto: BELGA

Specialisten hadden ervoor gewaarschuwd, profwielrenner Harm Vanhoucke (Lotto-Soudal) kan er intussen van meespreken. De coronacrisis en de opgelegde maatregelen zorgen naast voor heel veel warmte ook voor oplopende frustraties en korte lontjes. Een banaal verkeersmanoeuvre leidde zaterdag tot een handgemeen tussen een overspannen autobestuurder en een nietsvermoedende 22-jarige wielerprof. De wagen van de dader is intussen teruggevonden, de bestuurder nog niet.

Harm Vanhoucke stelt het relatief wel, meldt hij daags na het incident. “Ik heb op zondag samen met ploegmaat Gerben Thijssen een trainingstocht van tweehonderd kilometer afgewerkt. Om de zinnen te verzetten, omdat het weer nog goed is en omdat het nog mag”, lacht het West-Vlaamse klimtalent van Lotto-Soudal.

Maar wat hem 24 uur eerder was overkomen, bleef hem toch parten spelen. Ook op zaterdag was Vanhoucke aan een trainingstocht bezig toen het op de weg van Rollegem naar Aalbeke fout ging. “Wie de weg kent, weet dat je op het einde het fietspad, dat links ligt, moet verlaten om over te steken naar de andere kant”, begint Vanhoucke zijn verhaal. “Aangezien er op het einde van het fietspad een vrouw met haar hondje aan het wandelen was, besloot ik nietsvermoedend iets vroeger over te steken.”

Wat Vanhoucke niet had gezien, is dat een bestelwagen aan hoge snelheid kwam aangereden. “Het was zeker mijn bedoeling niet om iemand te hinderen maar de bestuurder zag dat toch anders. Hij begon mij de pas af te snijden, ging plots op zijn remmen staan met de bedoeling mij klem te reden.”

Er werd wat geroepen, erkent Vanhoucke. “Ik wilde weten of hij zo’n gedrag normaal vond”, klinkt het. “De man stapte uit. Ik vroeg hem meteen, de coronacrisis indachtig, om afstand te houden. Je weet nooit of iemand besmet is. Maar daar wilde hij niet van weten: hij begon me te duwen en heeft me enkele klappen gegeven. Gelukkig kwam er nog een auto aangereden die op zijn beurt de man klem zette. Ook een lokale bewoner begon te roepen dat de man moest stoppen. Uiteindelijk is hij vertrokken.”

Meer mountainbiken?

Vanhoucke kwam letterlijk en figuurlijk met de schrik vrij. “Ik ben inderdaad serieus geschrokken”, bevestigt hij. “Maar gelukkig ben ik er ook zonder blessures vanaf gekomen. Tegelijk was iemand zo alert om de nummerplaat te noteren waarna ik contact heb gezocht met de politie.”

Die liet zondag in de loop van de dag weten dat de bestelwagen intussen is teruggevonden maar dat de bestuurder nog altijd spoorloos is. Vanhoucke: “De politie is er duidelijk mee bezig en ze hebben een spoor. Ik ga er vanuit dat ze de man in kwestie ook effectief zullen vinden.”

Intussen blijft Vanhoucke fietsen. “Het is niet simpel om de motivatie te vinden maar door te variëren lukt het nog wel. Eén van de dagen wil ik opnieuw de mountainbike van stal halen. In het bos heb je minder kans om wagens tegen te komen.”

Door Guy Van Den Langenbergh
AANGERADEN