Amerikaanse minister Pompeo overlegt met taliban, VS schrappen 1 miljard aan Afghaanse hulp

Bron © BELGA
  • Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had ook een ontmoeting met Afghaans president Ashraf Ghani.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft maandag in Qatar leiders ontmoet van de Afghaanse taliban. Hij wil de opstandelingen onder druk zetten om “de overeenkomst na te leven die vorige maand is ondertekend”, aldus zijn woordvoerster. Dat wordt bemoeilijkt door de politieke onrust in het land. Na de ontmoetingen kondigde Pompeo daarom aan dat 1 miljard aan hulp geschrapt wordt.

Het overleg met de taliban vond plaats op luchtmachtbasis al-Udeid in de Golfstaat, waar Amerikaanse troepen zijn gelegerd. Het is voor zover bekend de eerste keer dat de taliban rechtstreeks rond de tafel zitten met zo’n hoge Amerikaanse functionaris.

Pompeo ging vorige maand ook al naar Doha voor de ondertekening van het historische akkoord met de opstandelingen. Die deal moest de weg vrijmaken voor de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan, waar de VS al bijna 20 jaar strijden tegen de taliban. In het vredesakkoord werd afgesproken dat de VS alle troepen terughalen en sancties intrekken als de taliban helpen in de strijd tegen jihadistische groepen.

Twee presidenten

De overeenkomst heeft nog geen eind gemaakt aan het geweld in Afghanistan. De taliban moeten ook nog gaan onderhandelen met de regering in Kaboel, maar dat overleg is nog niet van de grond gekomen. De opstandelingen en de Afghaanse regering raken het niet eens over de vrijlating van duizenden gevangen talibanleden.

De situatie wordt verder gecompliceerd door de politieke crisis in Kaboel. Zowel president Ashraf Ghani als zijn aartsrivaal Abdullah Abdullah zegt de presidentsverkiezingen te hebben gewonnen. Ze hebben zich allebei laten beëdigen. Pompeo heeft ook een bliksembezoek gebracht aan de Afghaanse hoofdstad. Hij sprak daar met zowel Ghani als Abdullah om een uitweg te vinden.

Hulp geschrapt

Na de bijeenkomsten meldde Pompeo dat de Verenigde Staten 1 miljard dollar aan hulp voor Afghanistan schrappen vanwege de politieke onrust in het land. De Amerikaanse buitenlandminister liet weten dat de VS “zeer teleurgesteld” zijn omdat zowel Ghani als Abdullah zich lieten beëdigen als president.

Ook in 2021 kan de hulp met 1 miljard gekort worden als er geen oplossing komt. De minister is bereid de plannen te herzien wanneer er een “inclusieve” regering is gevormd die “voor vrede en veiligheid kan zorgen”. Volgens verschillende media ontvangt Afghanistan normaal gesproken ongeveer 5 miljard dollar aan Amerikaanse hulp.

AANGERADEN