Iedereen wil de koers redden: van drie grote rondes van twee weken tot één grote ronde door Italië, Spanje en Frankrijk

Foto: Photo News

De Giro is al uitgesteld naar een latere datum, in Frankrijk en Spanje valt het nog af te wachten of Tour en Vuelta straks wel gereden kunnen worden. Het zet mensen aan het denken. CCC-renner Matteo Trentin denkt aan één grote ronde doorheen Italië, Spanje en Frankrijk. Voormalig UCI-voorzitter Brian Cookson denkt dan weer luidop aan drie rondes van elk twee weken.

Iedereen wil de koers redden: van drie grote rondes van twee weken tot één grote ronde door Italië, Spanje en Frankrijk
Foto: AFP

LEES OOK. ASO denkt nog niet aan annuleren Tour, maar zal wellicht wel maatregelen moeten nemen

De nu 68-jarige Brit leidde de Internationale Wielerunie UCI van 2013 tot 2017 waarna hij werd opgevolgd door de Fransman Lappartient. Cookson, altijd beschouwd als een beschermeling van voormalig UCI-baas Hein Verbruggen, kon binnen de wielerwereld nooit op veel steun rekenen. Dat uitgerekend hij met een noodplan komt, zal in de wielerwereld dan ook met argwaan worden ontvangen. Toch willen we u de details niet onthouden. Cookson gaat er in eerste instantie niet vanuit dat de Tour kan plaatsvinden zoals gepland, van 27 juni tot 19 juli. Mocht er later wel gekoerst worden, dan stelt Cookson het volgende voor.

“Stel dat de Olympische Spelen worden verplaatst naar oktober of zelfs naar 2021, dan komt er op de kalender ruimte vrij voor een ingekorte Ronde van Frankrijk, eind juli of begin augustus. Een Tour van twee weken maakt dan weer plaats vrij voor een eveneens tot twee weken ingekorte Ronde van Italië in september. De Vuelta, ook ingekort naar twee weken, zou dan plaats kunnen vinden in oktober. De voorjaarsklassiekers kunnen ook naar het najaar verplaatst worden. De geannuleerde monumenten (Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik) kunnen dan tussen de grote rondes gereden worden, de kleinere wedstrijden kunnen eventueel op woensdagen gereden worden, zelfs tijdens de grote rondes.”

Cookson weet dat er één grote voorwaarde aan zijn plan verbonden is. “De situatie in Spanje, Frankrijk en Italië moet drastische verbeteren. Zo niet gaat het ganse seizoen verloren.”

Matteo Trentin: één grote ronde door drie landen

Ook de renners denken na over de toekomst van hun sport op korte en middellange termijn. Matteo Trentin bijvoorbeeld, de 30-jarige Italiaan van CCC die in het verleden al ritten won in Giro (1), Tour (3) en Vuelta (4). De Italiaan zou niet liever hebben dan dat er dit seizoen nog één grote ronde wordt georganiseerd. Startplaats? Rome. Finish? Parijs. Tussen Rome en Parijs voorziet 21 etappes waarvan zeven op Italiaans grondgebied, zeven op Spaans grondgebied en de zeven laatste etappes in Frankrijk. Tussen krijgen de renners twee rustdagen. “Ik ben geen voorstander van het organiseren van klassiekers tijdens een grote ronde”, zegt de ploegmaat van Greg Van Avermaet. “Ook de klassiekers hebben hun rechten. We moeten hen de ruimte geven die ze verdienen.”

Iedereen wil de koers redden: van drie grote rondes van twee weken tot één grote ronde door Italië, Spanje en Frankrijk
Matteo Trentin Foto: Photo News
Door gvdl
AANGERADEN