Olympisch titelverdediger Greg Van Avermaet over het uitstel: “Vooral voor oudere atleten een streep door de rekening”

Foto: Photo News

Olympisch kampioen Greg Van Avermaet viel niet achterover toen duidelijk werd dat de Olympische Spelen willens nillens naar de zomer van 2021 zijn verschoven. “Langs de ene kant voelde ik het de laatste week wel een beetje aankomen dat het heel moeilijk zou geweest zijn om iedereen nog op dezelfde lijn te krijgen. Omdat het evenement eigenlijk een beetje te groot is om te organiseren dacht ik wel dat de kans groot was dat de Spelen zouden afgelast worden. Al blijft het een beetje spijtig. Tokio 2020 was ook voor mij een groot doel.”

LEES OOK. Japanse premier en IOC-voorzitter bereiken akkoord om Olympische Spelen met een jaar uit te stellen

De kampioen van Rio 2016 vond het wel een correcte beslissing. “Al had ik persoonlijk iets langer gewacht om iets meer zicht te krijgen op de situatie in de wereld. Toen ik maandag begon te lezen dat Canada en Australië geen delegatie stuurden, dan wist je wel dat het heel moeilijk zou worden om iedereen er nog aan de start te krijgen.”

De Oost-Vlaming is ook een voorstander van eerlijke kansen. “Had je dat toch laten doorgaan, dan ware het niet eerlijk geweest tegenover andere atleten die niet konden gaan”, klinkt het. “Er was misschien ook geen publiek toegelaten. Dan waren het ook geen echte Olympische Spelen meer. Er is nu eenmaal geen enkel evenement dat internationaler is dan de Olympische Spelen, zowel qua atleten en supporters. De omvang is met niets te vergelijken. Als je zoiets groot moet organiseren voor een beperkt aantal landen en zonder supporters, dan heeft het geheel ook veel minder uitstraling.”

Van Avermaet zal volgend jaar alweer een jaartje ouder zijn als de Spelen in de zomer van 2021 georganiseerd worden. “Dit uitstel is vooral voor oudere sporters een streep door de rekening. Gelukkig ben ik volgend jaar nog maar 36 jaar (lacht).”

Door hc