Iedereen slooft zich uit maar Thibaut Pinot houdt niet echt van fietsen op rollen: “Mijn record? Anderhalf uur”

Pinot eerder deze maand in Parijs-Nice.

Pinot eerder deze maand in Parijs-Nice. © AFP

Kunnen de Belgische profs nog buiten trainen, dan zijn hun Franse collega’s er slechter aan toe. Door de opgelegde beperkingen is outdoor fietsen verboden. En dat heeft gevolgen, onder anderen voor Thibaut Pinot (Groupama - FDJ).

gvdl

Ook voor Thibaut Pinot was de zaterdag-etappe van Parijs-Nice zijn voorlopig laatste optreden. Voorlopig zit hij opgesloten in zijn hoeve in Mélisey, in het departement Haute-Saône. Veel land om op te wandelen, veel beesten om te verzorgen en zelfs een eigen meertje waar hij op karper kan vissen. Zijn ouders wonen op amper een kilometer afstand maar hij ziet ze niet meer. Mama is verpleegster, vader begrafenisondernemer, twee risicoberoepen dus.

“Momenteel ga ik nog behoorlijk goed om met de situatie”, vertelt de 29-jarige ronderenner aan France Télévisions. “Na Parijs-Nice heb ik vooral gerust. Ik had sowieso een periode zonder veel trainingen ingepland. Echt de training hervatten, dat wordt een ander verhaal.”

Het peloton lijkt momenteel vooral op te willen scheppen met extreme trainingen, indoor en outdoor. Er worden zelfs virtuele wedstrijden georganiseerd. Een wedloop waar Pinot voor past, geeft hij toe. “Ik denk dat mijn record op de rollen anderhalf uur bedraagt. Ik ben niet graag binnen en zeker niet wanneer het weer goed is. Indoor verlies je veel zouten en mineralen omdat je meer zweet. Ik denk dus niet dat het een goed idee is om veel op de rollen te trainen. Ook mentaal is het niet prettig. Ik ga me beperken tot sessies van anderhalf uur, aangevuld met fitness en stabiliteitsoefeningen.”

De lockdown zou nog wel een tijdje kunnen duren. “Ik ga doen alsof ik niets heb gehoord”, lacht Pinot. “Twee weken niets doen, dat gaat nog. Zo heb ik het vorig jaar na de Ronde van Catalonië aangepakt. Anderhalf maand later, in de Dauphiné, was ik meteen bij de besten. Maar stel dat je een maand niet goed kan trainen, dan staat dat gelijk aan een heuse winterbreak. En dan duurt het toch weer drie maanden eer je opnieuw in topconditie bent.”

Pinot mikt op de Dauphiné maar weet ook niet of er dan al opnieuw wordt gekoerst. “Ik maak me eigenlijk al zorgen om de Tour. Wordt die gereden, eventueel op een latere datum, of helemaal niet? Een jaar zonder Tour of een andere grote ronde, dat zou pas een ramp zijn. Het parcours van de Tour was mij dit jaar op het lijf geschreven, ik bevind mij in de beste jaren van mijn carrière.”

Toch wil Pinot alles in perspectief zien. “Er zijn zoveel zaken belangrijker dan de vraag of de Tour wel of niet gereden zal worden. Dus ga ik niet klagen. Als ik straks een maand op de rollen moet rijden, dan is het zo. De wereld bevindt zich in een onwerkelijke situatie, wielrennen betekent niets in dit alles.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten