ISIS-terroristen gijzelen 150 mensen in sikhtempel in Kaboel: kind gedood , zeker 15 gewonden

Bron © BELGA

Foto: AP

Verscheidene aanvallers hebben in het centrum van de Afghaanse hoofdstad Kaboel een tempel van de sikhs bestormd en minstens 150 mensen gegijzeld. “De aanvallers hebben zowat 150 tot 200 mensen gegijzeld, onder wie ook vrouwen en kinderen. De tempelgangers gaan normaal ‘s ochtends vroeg naar de tempel”, zei een afgevaardigde van de sikh- en hindoegemeenschap in het Afghaanse parlement woensdag. Er werd al zeker een kind gedood. ISIS heeft de aanval opgeëist.

Een andere politica bevestigde het aantal gegijzelden. “Kamikazes zijn vanmorgen om 07.45 uur (plaatselijke tijd) de sikhtempel in politiedistrict Eén van de stad Kaboel binnengevallen”, klonk het bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Kort daarna waren veiligheidstroepen ter plaatse. “De eerste verdieping van de tempel werd ontruimd. Een reeks mensen werd gered. De speciale eenheden zijn bijzonder voorzichtig omdat het om civiel terrein gaat. Het gebied werd afgezet”, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. “Tot dusver hebben we geen nieuws van binnenuit (van de tempel). Ik heb geen details, ook niet het aantal aanvallers”, zei Anarkali Honaryar, een sikh en lid van het Afghaanse parlement.

ISIS

De islamistische talibanmilitanten ontkenden op Twitter verantwoordelijk te zijn voor de aanval. De groep Islamitische Staat (ISIS) heeft de aanval wél opgeëist, zo heeft het Amerikaanse orgaan SITE, dat extremisme op het internet monitort, gemeld.

“Strijders van Islamitische Staat voeren een commandoaanval uit op een sikhtempel”, zegt SITE, dat Amaq, het propagandaorgaan van jihadisten, aanhaalt. Bij de aanval is minstens een kind gedood en raakte een vijftiental andere mensen gewond, volgens een eerste balans meegedeeld door de woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Gezondheid.

Door gjs
AANGERADEN