“Boeing wil productie 737 MAX in mei heropstarten”

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing is van plan om de productie van zijn wereldwijd aan de grond genagelde 737 MAX-toestellen te hervatten in mei. Dat schrijft het persbureau Reuters woensdag op basis van anonieme bronnen.

Volgens een van de bronnen wilde Boeing de productie van zijn bestverkopende vliegtuig, die sinds januari stilligt, eigenlijk al in april weer opstarten. Het bedrijf zag zich echter genoodzaakt om de plannen met een maand uit te stellen wegens de coronapandemie.

De 737 MAX-vliegtuigen van Boeing staan al meer dan een jaar aan de grond na twee dodelijke crashes op enkele maanden tijd. De eerste crash vond plaats op 29 oktober 2018, toen een 737 MAX van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air neerstortte. Daarbij kwamen de 189 inzittenden om. Vierenhalve maand later lieten 157 mensen het leven toen een 737 MAX van Ethiopian Airlines neerstortte.

Defect

Een defect bij een onderdeel van het besturingssysteem bleek de oorzaak te zijn bij de ongelukken. Intussen is het nog altijd niet duidelijk wanneer de 737 MAX weer zal mogen vliegen. Boeing zelf heeft het momenteel over “ten vroegste midden 2020”, maar de finale beslissing ligt bij de luchtvaartautoriteit FAA.

Ondertussen zou Boeing de productie van de 737 MAX wel al willen hervatten. Of dat ook effectief in mei zal kunnen, hangt af van hoe de coronacrisis evolueert. De vliegtuigbouwer heeft wegens de pandemie al een aantal fabrieken gesloten. Bovendien vraagt het bedrijf miljardensteun van de overheid.

Door gjs
AANGERADEN
Meest recent