Open brief van jonge huisartsen: “Systeem van ziektebriefjes is ziek”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Jong Domus, de vereniging voor Nederlandstalige Brusselse huisartsen die nog geen tien jaar afgestudeerd zijn, hekelt het systeem van ziektebriefjes in een open brief aan Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V), federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD), de werkgeversorganisaties en het parlement. Ze vraagt tijdens de coronacrisis een opschorting van de ziektebriefjesregels en na de crisis zelfs de afschaffing van de ziektebriefjes tot drie dagen. De vereniging verzamelde in een dag tijd naar eigen zeggen de handtekeningen van meer dan 1.600 artsen.

Volgens Jong Domus zijn veel jonge huisartsen, zeker in coronatijden, gefrustreerd over overbodige administratie. “Het systeem van de ziektebriefjes is ziek”, klinkt het. “Aan het eind van de werkdag is de inkt van onze stempel op en gaan we afgestompt naar huis. Daarvoor zijn we toch niet met zoveel passie in dit beroep gestapt? “

“Al jaren wordt er gepraat over de afschaffing van de ziektebriefjes, maar vooral de werkgeversorganisaties hielden dat tegen. Het stelsel van ziektebriefjes voor één dag afwezigheid is nog vrijwel uniek in Europa en induceert honderden miljoenen nutteloze uitgaven bij het RIZIV. Daarnaast ontlopen de werkgevers hun eigen verantwoordelijkheid om schijnzieken onder hun personeelsleden op te sporen”, klinkt het.

De dag van de gemiddelde huisarts bestaat daardoor volgens Jong Domus voor een groot deel uit het opmaken van ongeschiktheidsattesten voor banale zaken. “Maar in tijden van corona ervaren we dat dubbel zo hard.(...) Schaf de onzin van de ziektebriefjes tot drie dagen af. (...) Zinloze attesten en administratieve rompslomp hinderen onze zorgverlening en benadelen de patiënten die ons echt nodig hebben.”

bekijk ook

UITGELEGD. Op deze manier stelt een arts vast of je het coronavirus hebt

Wat is het coronavirus?

Daarom blijf je beter “in uw kot”: zo snel verspreidt het coronavirus zich

Door gjs
Helden van corona
Slachtoffers van corona
Meest recent