Nina Derwael moet even bekomen na uitstel Olympische Spelen: “Ik krijg meer tijd, maar de concurrentie ook”

Bron © HBVL

Nina Derwael, wereldkampioene aan de brug in 2018 en 2019. Foto: BELGA

Nina Derwael had deze zomer in Tokio onze grootste kans op olympisch goud moeten zijn. Een dag na de beslissing weet ze nog steeds niet goed hoe ze het uitstel moet plaatsen. “Ik krijg meer tijd voor mijn nieuwe oefeningen, maar de anderen ook.”

Het jaar uitstel van de Olympische Spelen heeft er toch wel ingehakt bij de turnmeisjes aan de eliteschool in Gent. “We zaten allemaal samen toen het nieuws kwam. De 18-plussers op kot, de jongsten op internaat, maar zij zijn meteen naar ons gekomen”, vertelt Nina Derwael. “We wisten niet goed hoe te reageren. Natuurlijk hadden we dit zien aankomen, maar het is toch ontgoochelend dat de Spelen zo lang uitgesteld zijn. De gezondheid komt uiteraard boven alles. Maar het zal toch een tijdje duren eer we dit verwerkt hebben.”

Geen training meer

Derwael doet haar verhaal via een videoconferentie, met een krakkemikkige internetverbinding vanuit het ouderlijke huis in Sint-Truiden. In Gent heeft ze immers niets meer verloren. De trainingen zijn daar per direct stopgezet, want de uitzondering voor Tokio-gangers is niet meer geldig. De Gymfed gaat er van uit dat er vanaf 5 april weer getraind kan worden.

Nina Derwael moet even bekomen na uitstel Olympische Spelen: “Ik krijg meer tijd, maar de concurrentie ook”
Foto: BELGA

Het aanbod van de federatie om bij haar thuis dan maar een brug te installeren neemt Derwael niet al te ernstig. “Ik heb in Gent wel snel wat trainingstoestellen meegenomen”, giechelt ze. “Wij hadden het privilege dat we nog mochten trainen, maar dat stopt nu. Ik ga me thuis in quarantaine fit houden. Maar dat is niet hetzelfde. Vier jaar hebben we toegewerkt naar de zomer van 2020, en nu komt daar plots een jaar bij. We weten zelfs niet hoe de kalender eruit gaat zien. Trainen zonder te weten naar welke competitie je toewerkt, dat is niet hetzelfde.”

Concurrentie nadert

De grote vraag: blijven haar sportieve kansen even groot als de Spelen een jaar later doorgaan? Derwael, die morgen haar 20ste verjaardag viert, nam in 2018 een voorsprong aan de brug met ongelijke leggers. Maar de concurrentie is de kloof aan het dichten. “Iedereen krijgt er een jaar bij om zich voor te bereiden. De anderen zullen progressie maken, maar ik ook. Mijn oefening voor Tokio lag vast, maar nu moeten we herbekijken of er betere opties zijn. Met een jaar extra kunnen we misschien weer nieuwe elementen toevoegen.”

Coach Marjorie Heuls beaamt dat: “Dit gaat geen nadeel zijn voor Nina. Ze krijgt nu zelfs meer tijd om haar oefening te stabiliseren. Ze had een beetje voorsprong op de concurrentie, en als ze zelf vooruitgang blijft boeken, kan ze die behouden. Nina is de puberteit voorbij, haar lichaamsbouw is stabiel. Dat ligt anders voor de jonge gymnastes, maar zij staan aan het begin van een cyclus en krijgen een jaar tijd om beter te worden. Toen Nina in 2016 naar Rio ging, wisten we ook al dat ze in 2017 beter zou zijn. Ik zie alleen maar problemen voor atleten die aan het eind van hun cyclus zitten en er nu plots een jaar bij moeten doen. Daar moet gepraat worden.”

Heuls bevindt zich in een gelijkaardige situatie als Roberto Martinez, de bondscoach in het voetbal: ook haar contract loopt deze zomer af. “We gaan dat herbekijken, maar ik denk niet dat zich daar problemen stellen.” En ook over de kwalificatie voor de Spelen maakt de Franse coach zich geen zorgen: “Ik vang bij de FIG op dat landen die gekwalificeerd waren, dat ook blijven. Alleen over de plaatsen die nog niet ingevuld waren, moet nog vergaderd worden.”

Door Marc Cornelissen
  • AANGERADEN