Koop Belgisch in coronatijden

  • Deinzenaar Xavier Mares is de initiatiefnemer van VlaamseWebwinkel.
Deinze / Nevele - Nu heel wat winkels al dan niet gedwongen dicht zijn in het kader van de maatregelen tegen corona, kan je enkelen onder hen toch nog steunen door bij hen online te kopen. Maar hoe weet je of je koopt op een Vlaamse, Belgische of buitenlandse webwinkel? Kijk daarvoor uit naar het label “VlaamseWebwinkel”, een initiatief van Deinzenaar Xavier Mares.

Hoe weet je dat je online Belgisch koopt?

Het VlaamseWebwinkel-label toont dat je in eigen land koopt en zo onze economie steunt. CEO’s van topbedrijven roepen op om in eigen land te kopen. Zo trekt bijvoorbeeld Wouter Torfs van de gelijknamige schoenenwinkels Torfs heel hard aan de alarmbel. Niet alleen hij maar duizenden kleine zelfstandigen die veel geïnvesteerd hebben in een eigen webwinkel, kijken naar een onzekere toekomst die wel eens catastrofaal zou kunnen worden als corona overwonnen is.

Koop Vlaams of Belgisch online

Xavier Mares uit Sint-Martens-Leerne heeft daarvoor een oplossing en doet een dringende oproep: ‘Hoe groot de economische gevolgen zullen zijn na een wereld vol corona weet niemand. Zeker is dat er veel KMO’s een moeilijke en onzekere periode tegemoet gaan. De regering belooft heel veel te doen. Werknemers worden door de regering voor 70% van hun loon betaald. Bedrijven die gedwongen gesloten zijn, zouden na een hele administratieve molen tot 4000 euro kunnen krijgen. Velen vergeten dat het grootste deel van de KMO’s en zelfstandigen daar geen gebruik zal kunnen van maken, omdat ze niet gedwongen moeten sluiten. Maar als er geen volk meer komt, verkopen ze ook niets en hebben ze geen inkomen, zo eenvoudig is hun rekening gemaakt. Zo komt een grote groep van ondernemende mensen, die de dagelijkse economie doen draaien, plots heel snel aan het einde van zijn reserves.’

‘Nu veel mensen thuis zitten en soms noodgedwongen hun aankopen online doen, houdt er niemand rekening met de handelaars uit eigen land. Het is momenteel heel erg gesteld. Iedereen is terecht solidair met de zorgsector maar vergeet vooral dat de lokale handelaar en zelfstandige geen inkomen heeft en veelal nog op een hoop afbetalingen aankijkt. Iedereen koopt maar lustig verder in het buitenland. Zo worden bijvoorbeeld trampolines en ander speelgoed “en masse” besteld op buitenlandse sites in de veronderstelling dat het daar goedkoper is.  Even een vergelijking maken, leert ons al snel dat het vaak anders is. Een voorbeeld: een dartsbord kost op Bol.com  tussen 43,50 euro en 60 euro. Op de Vlaamse Webwinkel www.Polsbandshop.be kunt u een dartsbord al kopen voor 13,50 euro.’

VlaamseWebwinkel.be

De website www.VlaamseWebwinkel.be is een volledig onafhankelijk initiatief dat oproept om op Vlaamse en Belgische webwinkels te shoppen en zo onze eigen economie te ondersteunen. Zo stevenen we niet af op massa’s faillissementen rondom ons na de coronacrisis en steun je de Vlaamse handelaar en zelfstandige die geen enkel sociaal opvangnet heeft.

‘Het klinkt radicaal maar “Eigen webshop eerst” moet de spirit zijn,’ roepen top-CEO’s: ‘Vraagt u zich wel eens af wie de coronafactuur zal betalen? Dat zijn wij allemaal, bedrijven én burgers die hier belastingen betalen. Niet de Bol.com’s, de Amazons en de Zalando’s van deze wereld.’

Vlaams label aanvragen

Wouter Torfs vraagt nu dringend werk te maken van de ontwikkeling van een Vlaams label. Deinzenaar Xavier Mares heeft dit al een tijdje klaar. Op de site www.VlaamseWebwinkel.be kan elke eigenaar van een Vlaamse of Belgische webshop gratis dit label aanvragen. Heb je een eigen webshop? Dan kan je gratis het label aanvragen en jouw bezoeker tonen dat je een handelaar van bij ons bent.

‘Ik richt een oproep aan alle online shoppers. Koop in Vlaanderen en steun onze eigen economie. Twijfel je of een webshop Vlaams is, vraag het dan aan www.vlaamsewebwinkel.be. Daar staan reeds een aantal voorbeelden van valsspelers die beweren dat ze Vlaams zijn,’ besluit Xavier Mares.

Door Eddy Lefevre
AANGERADEN