Vakbonden willen supermarkten vroeger sluiten en dreigen met acties: “Personeel is moreel en fysiek uitgeput”

Bron © BELGA

Het vakbondsfront voor de voedingshandel stelt voor om de winkels ‘s avonds vroeger te sluiten. Ook op zondag kunnen de supermarkten omwille van de veiligheid dichtblijven, stellen ze voor. Later op de dag is er nieuw overleg met sectorfederatie Comeos. Lidl liet alvast weten dat het de winkels iedere dag een uur vroeger sluit.

Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus is er overleg tussen vakbonden en werkgevers van de handel. Door het hamstergedrag was het de voorbije periode immers zeer druk in de winkels.

Dinsdag ontstond daarbij nog ongerustheid omdat door een ministerieel besluit in het kader van de strijd tegen de verspreiding van corona, de voedingswinkels de deuren open kunnen houden van 7 tot 22 uur. Dat leidde tot ongerustheid, meteen benadrukten bijvoorbeeld Comeos en minister van Economie Muylle dat het niet aan de orde is, en enkel in noodsituaties zou zijn. Een boodschap die premier Wilmès woensdag herhaalde.

Agressie

Maar in een gezamenlijke mededeling trekken de bonden aan de alarmbel, omdat het personeel door de drukte en de werkomstandigheden “moreel en fysiek uitgeput is”. Personeel krijgt ook vaak af te rekenen met verbale en soms fysieke agressie, voegt nationaal sectorverantwoordelijke Stijn Vandercruysse van ACLVB toe. “De situatie zorgt voor frustraties en mensen zitten op hun tandvlees”, klinkt het.

De bonden eisen daarom de openingsdagen en -uren te beperken. De winkels zijn momenteel zes dagen op zeven open, “waardoor iedereen kan winkelen, zelfs als de toegang wordt gefilterd”, klinkt het. Winkels die open blijven op zondag in toeristische zones heeft geen zin, idem voor winkels die in “bijzonder krappe veiligheidsomstandigheden” openen.

Vroeger sluiten

Ook vragen ze om de supermarkten ‘s avonds vroeger te sluiten, omdat door de lockdown en het verminderd openbaar vervoer “het aantal klanten ‘s avonds sterk afneemt”. Alle winkels zouden bijvoorbeeld om 19 uur kunnen sluiten omdat het dan veel kalmer wordt, aldus Stijn Vandercruysse van ACLVB. “Vanaf 19 uur zijn er immers de televisiejournaals, en iedereen wil geïnformeerd zijn.”

Vroeger sluiten moet zonder loonverlies gebeuren. De communicatie over de langere openingsuren zorgde alvast voor veel verwarring bij de werknemers, voegt hij toe.

De bonden vragen omwille van de drukte op sectorniveau ook extra verlof of recuperatiedagen en in de bedrijven kan over premies gepraat worden. “De omzetcijfers in de voedingssector zijn vandaag duizelingwekkend”, bepleiten ze.

Volgens de vakbondsman geeft Carrefour nu bijvoorbeeld al een extra dag per gewerkte week in de drie weken lockdown.

Lidl sluit om 19 uur

Lidl liet alvast verstaan dat het zijn winkels in België vanaf woensdag telkens een uur vroeger sluit dan gewoonlijk. “De supermarktketen blijft dat doen zolang de coronamaatregelen van kracht zijn”, zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt.

De Lidl-vestigingen zullen in de week open zijn van 8.30 uur tot 19 uur, en op zaterdag van 8.30 uur tot 18 uur. De winkels gaan een uurtje vroeger dicht om het winkelpersoneel wat op adem te laten komen. “We hebben de beslissing genomen na overleg met de vakbonden”, legt de woordvoerster uit. “Het is ook gebaseerd op het aankoopgedrag. We merken dat mensen nu vooral in de ochtend aankopen doen.”

De bonden besluiten hun pleidooi met een waarschuwing: door de situatie wordt steeds meer gemord op de werkvloer en daarom sluiten de bonden niet uit dat er acties gevoerd zullen worden. Het vakbondsfront verwacht op het overleg later woensdag “ernstige antwoorden die stroken met de inzet van de werknemers van de handel”.

bekijk ook

UITGELEGD. Daarom blijf je beter “in uw kot”: zo snel verspreidt het coronavirus zich

Helpt een mondmasker tegen het coronavirus?

Op deze manier stelt een arts vast of je het coronavirus hebt

Door gjs