‘Het leugenpaleis’ herleeft dankzij “gezaag van de fans”: meteen een schot in de roos

© VRT Canvas

Luisteraars van Nieuwe feiten hoorden hen begin deze week plots weer voorbijkomen: Cas Goossens en Eugene Flagey, twee geliefkoosde personages van Het leugenpaleis. Op vraag van de fans leeft het radioprogramma van Bart Peeters (60) en Hugo Matthysen (64) weer heel even op bij Radio 1. En dat vindt zelfs de echte Cas Goossens goed nieuws.

dvg, bepr

© VRT Canvas

“Mensen vragen aan Hugo Matthysen en mij hoe het met Het leugenpaleis zit in deze rare tijden”, kondigde Bart Peeters de korte terugkeer van zijn legendarische radioshow aan. “Het is niet om van het gezaag vanaf te zijn, maar omdat jullie gelijk hebben: na twintig jaar komt er weer iets.” In Nieuwe feiten haalde hij dinsdag zijn imitatie van gewezen BRT-baas Cas Goossens van onder het stof voor een 7 minuten durende sketch. Die spraken hij en Matthysen elk vanuit hun woonkamer in. En er komt meer: ook vrijdag en volgende week dinsdag hebben ze iets in petto.

Het leugenpaleis liep van 1988 tot 1998 op Studio Brussel en kreeg op Canvas een vervolg als Het peulengaleis. Met absurde humor en personages als Joe Roxy en Clement Peerens groeide Het leugenpaleis uit tot cult. Ook Peeters’ imitatie van Cas Goossens was een publiekslieveling. Dinsdag deed hij ‘de Itegemse Cronakroniek’ uit de doeken. “In Itegem is geen sprake van het coronavirus. Die beestjes zijn hier wel gepasseerd, maar al lang met de staart tussen hun benen weer vertrokken”, prevelde Peeters in bijhorend dialect. Het geheim? “Gorgelen met water uit de Grote Nete.” Samen met orgelspeler Eugène Flagey (Matthysen) bracht Peeters ook het lied Ik zit zo geiren in mijn kot.

De sketch werd meteen lovend onthaald door fans én Cas Goossens zelf. “Of ik geluisterd heb? Natuurlijk”, zegt Goossens. “Ik heb goed gelachen, net als vroeger. Ik word erdoor gesleurd, maar op een prettige manier. Door dat typetje ben ik bevriend geraakt met Bart. Van mij mogen hij en Hugo doorgaan. Het brengt vrolijkheid in deze tijden.” Wordt morgen dus zeker vervolgd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook