Relatieproblemen door quarantaine? Goedele Liekens weet raad in ‘Hot in uw kot’

In Hot in uw kot helpt Goedele Liekens de Vlaming zijn relatie te versterken in tijden van corona. Foto: Sven Dillen

“Als dit allemaal voorbij is, gaan we het aantal geboortes én echtscheidingen mogen tellen”, wordt er dezer dagen weleens gezegd. Zeven dagen op zeven thuis zitten, het kan de ideale gelegenheid zijn om het beste te halen uit de relatie. Of het slechtste. Gelukkig staat Goedele Liekens (57) klaar om ons goeie raad te geven in ‘Hot in uw kot’.

Dankzij het coronavirus zullen we de komende weken meer tijd dan ooit met onze partners spenderen. Dat kan al eens tot frustraties leiden, maar volgens Goedele Liekens zijn die niet meer dan werkpunten. Werkpunten waar zij ons maar wat graag bij helpt. In Hot in uw kot, het nieuwste in een reeks online initiatieven van Vier en Vijf, geeft de psychologe en seksuologe oefeningen en tips om in een crisistijd als deze dichter bij elkaar te komen. “Want we zorgen meer voor onszelf dan ooit”, klinkt het. “Maar als het op relaties aankomt, blijven we toch Vlamingen. Daarmee bedoel ik: weinig communicatief. Als ge elkaar maar graag ziet, gaat dat wel vanzelf. Niet dus. Net zoals we naar een fitnesscoach of diëtist gaan, kan ons liefdesleven ook best gepimpt worden. Door te leren communiceren, bijvoorbeeld.”

Een dooddoener die we al regelmatig hebben gehoord, weet ook Goedele. “Toch is praten belangrijk in een relatie, maar het moet op de juiste manier gebeuren. Stel: je hebt als koppel een ruzie die maar blijft terugkeren. Als je hele dagen dicht op elkaar zit, zal die vroeg of laat wel eens opnieuw komen bovendrijven. Om die te verhelpen, moet je leren concrete afspraken te maken. Verwijtende zinnen als je helpt niet genoeg in het huishouden of je bent geen goeie papa naar elkaars hoofd gooien, helpt de situatie niet vooruit. Ga op een rustig moment samen in de zetel zitten en vertel concreet wat je behoeftes zijn. Wat precies zou je willen dat je partner doet om meer te helpen in het huishouden? Welke taken? Hoe vaak? Wanneer? Schrijf het op, desnoods. Onderhandel alsof je in een zakelijk gesprek zit.”

Komen er tijdens dat gesprek nog andere zaken naar boven? Noteer ze dan, maar ga er niet meteen op in. Eén onderwerp tegelijk. “Een regel die ook op seksueel gebied geldt”, klink het. Stel nu dat je partner, ondanks de dichte nabijheid, dagen aan een stuk geen zin heeft in seks. Hoe praat je daar op een rustige en volwassen manier over? Het antwoord wil Goedele nog niet meegeven. “Ik moet tenslotte nog een en ander houden voor op de blog (lacht). Iedereen is welkom, het is gratis!”

‘Hot in uw kot’, nu te vinden op vijf.be en instagram.com/zovijf

Door Wout Desmytere
MEER OVER HET CORONAVIRUS