Vier zonen van Koerdische familie veroordeeld voor slagen aan dochters en zussen

Bron © BELGA

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft woensdag vier zonen van een Koerdische familie veroordeeld voor opzettelijke slagen aan drie minderjarige zussen Foto: BELGA

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft woensdag vier zonen van een Koerdische familie veroordeeld voor opzettelijke slagen aan drie minderjarige zussen. Drie zonen kregen een celstraf van zes maanden en de vierde zoon een celstraf vier maanden, telkens met probatie-uitstel. Aan het uitstel zijn voorwaarden gekoppeld. Ze moeten een integratiecursus volgen. De vader was eerder al tot zes maanden voorwaardelijke celstraf veroordeeld voor gelijkaardige feiten. De Hasseltse rechtbank oordeelde dat hij geen bijkomende straf moest krijgen. De drie minderjarige meisjes werden met een broeksriem bewerkt.

De feiten speelden zich af tussen februari 2011 en einde mei 2017. De slachtoffers waren nog prille tienermeisjes. De meisjes werden geslagen, getrapt, bij de haren getrokken en tegen de grond gegooid. Een meisje had foto’s van de letsels in haar gsm opgeslagen. Er was ook bij het CLB melding gemaakt van de mishandeling door de familieleden. Als ze bijvoorbeeld geen drie uren per dag studeerden, dan sloeg een broer hen met de vlakke hand of met de broeksriem. Als de keuken niet meteen was opgeruimd, werden ze bij de keel gegrepen of bij de haren getrokken. Een andere dochter, die een bloedneus geslagen werd, vertelde de zorgleerkracht dat ze schrik had van haar ouders en broers.

De strafrechter sprak van ernstige feiten met een verminderd normbesef en met een gebrek aan respect voor de fysieke en psychische integriteit voor de slachtoffers en de minachting van de broers voor hun zussen.

“De feiten moeten duidelijk worden gezien tegen een bepaalde culturele achtergrond, waar klaarblijkelijk andere waarden en normen gelden ten aanzien van de positie van de vrouw, ook binnen het gezin. Ze blijken de Nederlandse taal onvoldoende of niet te beheersen, zodat een integratiecursus aangewezen is, “ aldus de rechtbank.

Naast de celstraffen kregen de vier broers elk een boete met uitstel.

AANGERADEN