Tokio 2021 mogelijk in voorjaar: nieuwe datum voor Olympische Spelen is enorme puzzel

Foto: EPA-EFE

Tokio 2020 wordt “maximaal een jaar uitgesteld”, zo werd dinsdag tot haast ieders verwachting bekendgemaakt. Inmiddels is een nieuwe werkgroep opgericht, toepasselijk ‘Here we go’ genoemd, die onder meer op zoek moet naar een nieuwe datum in 2021.

“Dat is een enorme puzzel, de nieuwe datum is niet noodzakelijk dezelfde periode (eind juli tot begin augustus) maar een jaar later”, zegt Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Mogelijk komt ook de lente – wanneer Japan op z’n mooist is, met onder meer de kersenbloesems – in aanmerking.

Zo is een van de opties de openingsceremonie op 21 mei. Dan moeten er wel, vanuit sportief oogpunt, veel meer struikelblokken geruimd dan in de zomer, want heel wat sporten - NBA, tennis, Europees basketbal, golf, wielrennen, roeien… - zijn dan in volle gang.

In de zomer van 2021 zijn de voornaamste hindernissen het WK atletiek in het Amerikaanse Eugene en het WK zwemmen in het Japanse Fukuoka. Zowel de internationale atletiek- als zwemfederatie hebben aangegeven om hun WK eventueel te verschuiven.

Door hjb