Abonnee worden? Kies je leesformule

26/03/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Directeur Philip Brinckman staat aan het hoofd van het expertenpanel. Sebastian Steveniers 

Bijna duizend leerkrachten kandidaat om onderwijs te redden

Precies 950 leerkrachten hebben zich kandidaat gesteld om te zetelen in het expertenpanel dat oplossingen moet bedenken voor de dalende kwaliteit van ons onderwijs. Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) kondigde begin maart zo’n panel te willen samenstellen, bestaande uit zes academici en zes leerkrachten. Aanleiding zijn de dalende scores van onze leerlingen op internationale testen, zoals PISA.

De experts zijn al gekozen – al maakt Weyts die voorlopig niet bekend – maar leerkrachten hadden tot 25 maart om te kandideren. Uit de 950 inzendingen zal de onderwijsadministratie er nu zes selecteren uit het basis- en secundair onderwijs, uit alle netten en types. “Het aantal aanmeldingen overtreft onze verwachtingen”, zegt de woordvoerder van Weyts. “Alsof er in coronatijden nog een bewijs nodig was van de geestdrift bij onze leerkrachten.”

Over corona gesproken: die doorkruisen de plannen om snel het panel voor te stellen. Dat zal nu pas na de paasvakantie gebeuren. “Naast de zes leerkrachten die we selecteren, zou ik graag ook alle andere kandidaten samenbrengen om hen een voorlopig rapport voor te leggen”, zegt Philip Brinckman, de directeur van het Sint-Jozefcollege in Turnhout die aan het hoofd staat van de expertengroep. “Maar dat is nog toekomstmuziek.” (jvde)

AANGERADEN