Abonnee worden? Kies je leesformule

26/03/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

1.266

Ondanks alle maatregelen:derde van overlijdens komt uit rusthuizen

In de Vlaamse rusthuizen – nochtans al twee weken volledig ‘op slot’ – zijn al 55 bewoners overleden aan de gevolgen van het coronavirus, 92 ouderen liggen in het ziekenhuis, bijna 1.300 bewoners zijn wellicht besmet. “We doen alles om bijkomende slachtoffers te vermijden.” Extra maatregelen zijn echter amper voorradig.

Binnenlandse Zaken rapporteerde gisterochtend 178 overlijdens in ons land als gevolg van het ­coronavirus. Zeker 55 daarvan – één op de drie sterfgevallen – blijken bewoners van Vlaamse rusthuizen, aldus cijfers die Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bekendmaakte.

De woonzorgcentra – goed voor 80.000 plaatsen – zetten zich nochtans twee weken geleden als allereerste schrap voor de zware gevolgen van het coronavirus. De rusthuizen waren de eerste die volledig op slot gingen. Alle bezoek werd strikt verboden. “Het aantal sociale activiteiten is ook beperkt, cafetaria’s zijn ­gesloten en bewoners wordt ­gevraagd afstand van elkaar te houden en tal van ­hygiënemaatregelen te volgen”, beklemtoont de woordvoerder van Beke.

Woonzorgcentra hopen nu vooral dat door de genomen preventiemaatregelen het aantal besmettingen niet “exponentieel verder stijgt”. Al maken ze zich geen illusies dat het bij 55 overlijdens blijft: “Het aantal zieken gaat in stijgende lijn, dat zien we ook aan de overlijdens”, aldus Margot Cloet, gedelegeerd ­bestuurder van Zorgnet-Icuro, dat de helft van alle rusthuizen vertegenwoordigt.

steven van gucht viroloog “De positieve tendens van de afgelopen dagen is gebroken”

In woonzorgcentra zit bovendien de meest kwetsbare groep mensen voor dit virus: “Er verblijven heel veel hoogbejaarde mensen, met tal van onderliggende gezondheidsaandoeningen”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat woonzorgcentra van nabij ­begeleidt wanneer er een ­uitbraak van het coronavirus wordt vastgesteld.

Veel extra maatregelen om het aantal slachtoffers in rusthuizen beter onder controle te houden, zijn er bovendien niet meer voorradig. “Bewoners die besmet zijn, worden nu meteen op hun kamer geïsoleerd en van zeer nabij ­opgevolgd door het personeel.”

Maar bijvoorbeeld alle andere bewoners van een rusthuis waar corona is vastgesteld ook kamerarrest ­geven, gaat het Agentschap te ver. “Zo’n strikt sociaal isolement – nadat bewoners ook al twee weken nog ­amper contact hebben met de buitenwereld – zou bij zo’n kwetsbare groep tal van andere risico’s veroorzaken.”

Dat beklemtoont ook Beke, die op ­basis van de huidige cijfers “niet het aanvoelen heeft dat ze nog verder exponentieel gaan stijgen”, aldus zijn woordvoerder. “In het meest extreme geval kunnen we desnoods woonzorgcentra volledig afsluiten van de buitenwereld, waarbij ook het personeel het rusthuis ’s avonds niet langer mag verlaten. Maar dit is zo’n draconische maatregel, met zodanig veel neven­effecten, dat dit ons in de praktijk haast niet realistisch lijkt.”

De 55 overlijdens in de woonzorgcentra zetten gisteren een tweede domper op de aanpak van de coronacrisis in België. Eerder op de dag had de FOD Volksgezondheid bekendgemaakt dat zowel het aantal ziekenhuisopnames als het aantal coronapatiënten op de afdeling intensieve zorgen “sterk was toegenomen”. “De positieve tendens van de afgelopen dagen is gebroken”, gaf viroloog Steven Van Gucht toe.

Experts hopen nochtans vurig dat alle maatregelen samen ervoor zorgen dat de komende dagen het aantal nieuwe gevallen stabiliseert. “Blijf daarom de maatregelen opvolgen”, beklemtoont ook viroloog Emmanuel André.

AANGERADEN