Abonnee worden? Kies je leesformule

26/03/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Telex

* Na overleg met de gerechtelijke instanties heeft de federale gerechtelijke politie van Brussel beslist om bijna 1.200 liter ontsmettende gel te doneren aan het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis, een van de referentieziekenhuizen voor de bestrijding van het coronavirus. Georganiseerde bendes hadden 4.765 flesjes dethol uit vrachtwagens en loodsen gestolen om ze later op de zwarte markt te verkopen.

* De uitleendienst voor kampeermateriaal van de Franse Gemeenschap heeft tenten, kampeerbedden, stoelen, tafels en elektrische toestellen gedoneerd aan ziekenhuizen in Brussel, Bouge, Charleroi en Antwerpen. Het materiaal, normaal bestemd voor jeugdbewegingen, wordt ingezet om triageposten op te zetten. Ook brandweerkorpsen en Artsen Zonder Grenzen kregen materiaal.

* Aquaflanders, de sectorfederatie van Vlaamse drinkwaterbedrijven, benadrukt dat ons drinkwater goed beschermd is en dus veilig om te drinken. Hun nieuwsbrief komt er nadat de afgelopen dagen mensen massaal flessenwater begonnen te hamsteren. Wellicht deden ze dat nadat SARS-Covid-2 in Nederlands rioolwater was aangetroffen.

* De coronacrisis is een streep door de rekening van de goede doelen, zo waarschuwt Donorinfo. Enerzijds bemoeilijken de maatregelen om het virus in te dammen de werking, anderzijds drogen de inkomsten op. Bijvoorbeeld omdat campagnes wegvallen of benefieten niet doorgaan. Broederlijk Delen bijvoorbeeld ziet de jaarlijkse campagne volledig in het water vallen. Daarom roept de organisatie op om “goede doelen en kwetsbare mensen nu niet in de steek te laten”.

* De prijs van verse vis is gekelderd door de coronacrisis. Volgens de Rederscentrale liggen de prijzen tot veertig procent lager dan normaal. De vissers krijgen hun aangevoerde vis niet verkocht, omdat restaurants dicht zijn en omdat de export ook nagenoeg volledig is weggevallen. In Nieuwpoort hebben de viswinkels op de kade tijdelijk hun deuren gesloten.

“Toch is er nog altijd aanvoer van vis. Onze sector blijft actief. We roepen iedereen op verse vis te blijven eten en zo de lokale visserij te steunen”, zegt Emiel Brouckaert van de Rederscentrale.

Vorig jaar voerde de Vlaamse vissersvloot ruim 19.000 ton vis aan, goed voor een omzet van ruim 80 miljoen euro. Dat zal dit jaar zo goed als zeker minder zijn.

(cdh, yb, tlb, vln)

AANGERADEN