Abonnee worden? Kies je leesformule

26/03/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BELGA

Minister-president: “Bedrijven grijpen te snel naar tijdelijke werkloosheid”

Jambon wil meer mensen aan het werk

Minister-president Jan Jambon (N-VA) vindt dat bedrijven in de coronacrisis te snel naar tijdelijke werkloosheid grijpen. Volgens hem kunnen bijvoorbeeld poetshulpen of bouwvakkers in de meeste gevallen wél blijven werken. “Als je het veilig kunt doen, waarom zou je dan niet werken?”, zei hij in het Vlaams Parlement. “Het is ook goed burgerschap om de maatschappij te laten draaien.”

“De insteek moet zijn: mensen weer aan het werk krijgen.” Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) laat er geen twijfel over bestaan. “In sectoren waar je wél op anderhalve meter van elkaar kunt blijven, waarom zou je daar niet blijven werken? Nu worden mensen al te makkelijk op technische werkloosheid gezet.”

Hij geeft een paar voorbeelden. “In de bouw bijvoorbeeld. Daar moet het toch lukken?” Of in de dienstenchequessector. “De meeste mensen kunnen toch gerust boven gaan zitten als de poetsvrouw beneden bezig is?”

In die sectoren zijn ze niet opgezet met de kritiek. “Tachtig procent van de particuliere klanten heeft de huishoudhulp afgezegd”, reageert directeur Paul Verschueren van Federgon, de werkgeverskoepel van de dienstenchequessector. “Zelfs mensen uit de zorgsector vragen om niet langer te komen poetsen, om geen risico op besmetting te lopen. Spijtig om dit dan vanuit de Vlaamse regering te horen.”

Jan Jambon “Gezondheid gaat uiteraard boven alles, maar het is altijd de bedoeling geweest om te blijven werken waar mogelijk”

Ook bij de bouw verwijzen ze naar externe redenen, zoals leveranciers. “Waar het mogelijk is, werken onze bedrijven verder”, zegt Jean-Pierre Waeytens van de Bouwunie. “Maar elders gaat het ook gewoon niet. Denk aan schrijnwerkers bijvoorbeeld. Zij kunnen die anderhalve meter afstand soms niet respecteren.” Hij kaatst de bal terug naar Jambon. “Waarom kan een bouwbedrijf geen aanspraak maken op de hinderpremie van 4.000 euro als het zijn werkzaamheden moet stilleggen?”

Stap voor stap invoeren

Bij het kabinet Jambon benadrukken ze een algemeen punt te willen maken. Eerder verzetten hij en zijn partij zich al tegen het sluiten van scholen, precies omdat dat de economie te veel zou torpederen. “Te vaak wordt geredeneerd: we gaan de boite maar sluiten, omdat we anders toch maar verlies maken. Dat is net slecht voor de economie én voor de werknemers, die een deel van hun inkomen mislopen”, klinkt het nu. “Gezondheid gaat uiteraard boven alles, maar het is altijd de bedoeling geweest om te blijven werken waar het mogelijk is.”

Epidemioloog Pierre Van Damme (UA) schoot het idee van Jambon op Terzake alvast niet af. “Maar je moet het wel eerst analyseren en dan stap per stap invoeren”, zegt hij.