“Nog niemand besmet”, maar Noord-Korea zoekt nu internationale hulp voor coronatests

Bron © BELGA, CNN

Foto: AP

De Noord-Koreaanse overheid is naarstig op zoek naar meer testmateriaal voor het coronavirus en probeert internationale contacten aan te sporen het land te helpen. Volgens de Amerikaanse krant The Financial Times heeft het regime in Pyongyang inmiddels meerdere verzoeken verstuurd.

Het Noord-Koreaanse zorgsysteem is ernstig verzwakt en een groot deel van de bevolking is ziek of ondervoed. Een uitbraak van het coronavirus in het land kan catastrofaal uitpakken, schrijft de krant. Noord-Korea – buurland van China en Zuid-Korea – claimt dat er nog niemand besmet is, maar experts en diplomaten twijfelen daar sterk aan.

Bondgenoten als Rusland zouden inmiddels met spoed medische hulpmiddelen gestuurd hebben om een mogelijke gezondheidscrisis af te wenden.

Brief van Trump

Amerikaans president Donald Trump stuurde eerder al een persoonlijke brief naar Noord-Koreaans leider Kim Jong-un om hem hulp aan te bieden in de strijd tegen de pandemie. Dat meldde het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA zondag en werd daarna bevestigd door Trump.

Donald Trump zei dat hij Noord-Korea, Iran en “veel andere landen” de hand reikte. “We staan ervoor open om andere landen te helpen. Het is een heel serieuze tijd. Noord-Korea maakt iets door, Iran maakt iets heel heel sterks door.”

Volgens KCNA sprak Trump in de brief zijn intentie uit om samen te werken tegen het virus, en zei hij onder de indruk te zijn van de inspanningen die Kim Jong-un deed om zijn volk te beschermen.

De Noord-Koreaanse leider sloot eerder het toch al geïsoleerde land nog verder af om het virus te weren. De Chinese bevolking die aan de grens met Noord-Korea woont, werd gewaarschuwd niet te dicht in de buurt te komen omdat Noord-Koreaanse grenswachters met scherp schieten op eenieder die het land probeert binnen te komen.

Door adb
Helden van corona
Slachtoffers van corona
Meest recent