Dader van aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeelandse Christchurch bekent schuld

Bron © BELGA

Foto: AP

De Australiër die ervan beschuldigd wordt 51 mensen te hebben gedood bij rechts-extremistische aanslagen op moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch in maart vorig jaar, heeft donderdag schuld bekend.

De 28-jarige Brenton Tarrant ontkende eerder betrokkenheid en zei voorts vrijwel niets over de aanslag. In de rechtbank in Christchurch zei Tarrant nu schuldig te zijn aan alle aanklachten. Naast de moord op 51 mensen wordt hij ook beschuldigd van terrorisme en 40 pogingen tot moord.

Vlak voor zijn daad publiceerde Tarrant een manifest van 74 pagina’s waarin hij schreef over omvolkingstheorieën. Hij zond gedurende de schietpartij live video’s uit op Facebook. De Australische man was al eerder bij de politie bekend om zijn extremistisch-racistische ideeën.

De aanslag is de dodelijkste schietpartij in vredestijd in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland. Vlak na de aanval verbood het land het bezit van semiautomatische vuurwapens. Tarrant had een wapenvergunning en kocht alle vijf wapens die hij gebruikte legaal online.

AANGERADEN