Coronavirus eiste wereldwijd al 21.000 levens, in VS al meer dan 1.000 doden: “De ziekenhuizen kunnen het niet meer aan”

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

In de Verenigde Staten zijn inmiddels ruim 68.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Ook zijn er 1.031 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse John Hopkins-universiteit. Wereldwijd staat het aantal overlijdens op meer dan 21.000.

De VS wordt bijzonder zwaar getroffen door het coronavirus. Woensdag stond het aantal dodelijke slachtoffers nog op 827, maar het aantal Amerikaanse besmettingen stijgt hard: een week geleden werden er nog ruim 13.000 gevallen gemeld. Vooral in de stad New York gaat het virus stevig rond. Daar zijn bijna 18.000 mensen positief getest.

De Verenigde Staten is het op twee na zwaarst getroffen land, na China en Italië. Veel Amerikaanse staten hebben maatregelen getroffen, zoals een inreisverbod of het sluiten van winkels en horeca.

Twee biljoen

“Zodra de eerste positieve patiënten hier opdaagden, is de hel losgebarsten”, zegt een dokter uit New York aan CNN. Hij beschrijft een bijzonder ernstige situatie, met overvolle ziekenhuizen. “We kunnen dit niet aan. Er zijn niet genoeg machines en niet genoeg bedden. Het is absurd dat zoiets in New York kan gebeuren. Dit is een scenario uit een derdewereldland. Ongelooflijk. Mensen begrijpen de ernst van de situatie nog lang niet.”

Desondanks heeft president Donald Trump meerdere keren aangegeven de economie zo snel mogelijk weer te willen laten draaien, zo mogelijk al rond Pasen. Dit kwam hem op veel kritiek te staan van gouverneurs, die juist pleiten voor strengere regels. Het Amerikaanse Congres heeft daarom een plan van twee biljoen dollar goedgekeurd om de economie te stutten en getroffen mensen te compenseren.

Wereldwijd 21.000 doden

Het aantal sterfgevallen door het virus is gestegen tot meer dan 21.000, becijferde de John Hopkins-universiteit. 471.000 mensen zijn besmet, maar dat aantal is volgens experts een ferme onderschatting van de echte situatie.

Door gjs
Helden van corona
Slachtoffers van corona