Thuisverplegers luiden alarmbel: “We hebben te weinig materiaal en worden nog uitgescholden ook. Ik slaap niet meer”

Foto: ISOPIX

“We kampen met een tekort aan mondmaskers en handschoenen, en dan worden we nog uitgescholden ook.” Twee Waalse thuisverplegers klagen in de kranten van Sudpresse aan hoe mensen zich tegenover hen gedragen. “Zo kunnen we niet verder.”

Terwijl de Belgen aangemoedigd worden om massaal thuis te blijven en thuis te werken, zijn er beroepsgroepen waarvoor dat geen optie is. Dat geldt zeker voor thuisverplegers, die vandaag nog steeds van het huis van de ene patiënt naar de volgende rijden.

Maar veel respect krijgen ze daar niet voor, getuigen twee Waalse thuisverplegers in de kranten van Sudpresse. Zo is er Carlos, die actief in de regio rond Charleroi. “Wij worden dagelijks uitgescholden en afgestoten”, zegt hij. “We hebben niet genoeg materiaal om ons werk te doen en mensen geven ons de schuld van heel de crisis. Sommige van mijn patiënten willen niet eens dat ik aan huis kom bij hen. De ruit van mijn wagen is zelfs al eens ingeslagen om mijn materiaal te stelen.”

Hulpeloos

Hij noemt het een trieste realiteit waar vandaag in gewerkt wordt. “We zijn hulpeloos en worden beledigd. We voelen ons alsof we vergeten worden door de overheid en totaal niet gesteund worden. We slapen ’s nachts zelfs niet meer. Ik ben ook bang voor mijn gezondheid. Ik heb een gezin en ben bang als ik mijn dochtertje in mijn armen neem. Telkens ik bij een patiënt kom, vraag ik me af of ik er niets kan opdoen. Ik weet niet of het zo verder kan.”

Collega Valérie uit Châtelet steunt hem wél. “Mensen ontwijken me op straat uit vrees dat ik het virus meedraag en steken over als ik eraan kom. Ik ben zo gestresseerd. Op bepaalde van mijn collega’s is al gespuwd, ze worden echt opgejaagd en beschimpt.” Ze klaagt ook over het gebrek aan materiaal. “Als ik iemand die besmet is moet behandelen, zal ik weigeren. Ik heb er gewoon het gerei niet voor.”

Dreigbriefjes

Woensdag had een thuisverpleegster uit de provincie Luik ook al getuigd over bedreigingen die ze ontvangt. “Ga weg, we gaan allemaal sterven door jou”, staat op briefjes die onder haar deur geschoven worden. Bovendien werd al enkele keren gespuwd op de deurklink van haar appartement.

LEES OOK. “Ga weg, we gaan allemaal sterven door jou”: verpleegster krijgt dreigbrieven onder haar deur geschoven

Door gjs