Gilbert lanceert voorstel om de wielerkalender te herzien, Lefevere ziet ingekorte Tour wel zitten

Nu het wielerseizoen even onderbroken is, heeft Philippe Gilbert (37) tijd om zijn gedachten de vrije loop te laten. De veteraan van Lotto-Soudal, gepokt en gemazeld in het peloton, lanceerde dan ook een opmerkelijk idee: wedstrijden organiseren in de maand november. Zijn ex-ploegleider Patrick Lefevere is dan weer te vinden voor een ingekorte versie van de Tour de France.

Na Parijs-Nice was het snel duidelijk dat er voor lange tijd niet gekoerst zou worden. Geen vijfde monument dus voor Gilbert, die dit jaar zijn zinnen op Milaan-Sanremo had gezet. De Waal valt nu noodgedwongen terug op rustige trainingen in afwachting van nieuwe wedstrijden. “Ik kwam er al snel uit met mijn coach aan welke intensiteit ik verder zou trainen”, vertelt Gilbert in zijn column in SudPresse. “10 à 15 uur op de fiets per week, voornamelijk op de rollen. Het is een kwestie van de conditie te onderhouden. Eigenlijk komt het op hetzelfde neer als vorig jaar, toen ik niet geselecteerd werd voor de Tour de France.”

Gilbert zit wel verveeld met de situatie. “Maanden vol voorbereiding gaan nu de prullenmand in. Het is zoals tegen een student zeggen op het einde van de blokperiode dat de examens niet doorgaan.”

Gilbert lanceert voorstel om de wielerkalender te herzien, Lefevere ziet ingekorte Tour wel zitten
In Parijs-Nice reed Gilbert zijn (voorlopig) laatste kilometers van het seizoen Foto: Photo News

Toch ziet Gilbert ook mogelijkheden in deze koersarme periode. De afgelastingen stapelen zich op, waardoor het een huzarenstukje wordt om alle wedstrijden netjes op de kalender te plaatsen. “Misschien moeten we van deze gelegenheid gebruik maken om de kalender te herzien. Onder meer door de klimaatveranderingen, zien we dat de maand november een pak zachter is geworden. Waarom zouden we deze periode dan niet overwegen en pas later terug in competitie treden?” vraagt Gilbert zich af. “Het is nu meer dan ooit het moment om eens iets uit te proberen. Het wielrennen houdt al zo lang halsstarrig vast aan steeds dezelfde data.”

De wereldkampioen van 2012 staat dus open voor verandering, maar dit betekent niet dat zomaar aan alle koersen zomaar gesleuteld mag worden. “Er gaan ook stemmen op om de Giro en de Vuelta in te korten tot een rittenkoers van 15 dagen. Persoonlijk raakt dat mij niet echt omdat ik toch geen specialist in het rondewerk ben. In de klassiekers ligt dat anders: als men zou snoeien in de lengte van Parijs-Roubaix, Milaan-Sanremo en de Ronde van Vlaanderen, ben ik wel de juiste man om mijn zegje te doen. In die wedstrijden zijn de laatste tien kilometer wél van belang, daar wordt het verschil gemaakt na zes uur koers.”

Gilbert lanceert voorstel om de wielerkalender te herzien, Lefevere ziet ingekorte Tour wel zitten
Philippe Gilbert klopte Nils Politt vorig jaar in Parijs-Roubaix Foto: EPA-EFE

Patrick Lefevere: “Seizoen met slechts één week verlengen heeft geen zin”

Patrick Lefevere had Gilbert tot vorig jaar onder zijn hoede bij Deceuninck - Quick-Step. De manager van de blauwe brigade zit net als zijn gewezen kopman nooit verlegen om zijn mening te ventileren. In een gesprek met Sporza liet Lefevere optekenen wat hij denkt van het idee van de Franse minister van Sport Maracineanu om de Tour de France alsnog te laten doorgaan.

“Ik zie niet goed hoe dat zou kunnen werken,maar uiteindelijk heb ik natuurlijk liever een Tour zonder publiek dan geen Tour. De Franse overheid zal toch haar verantwoordelijkheid moeten nemen en kunnen garanderen dat alles en iedereen coronavrij is.”

Gilbert lanceert voorstel om de wielerkalender te herzien, Lefevere ziet ingekorte Tour wel zitten
Lefevere ziet geen graten in een ingekorte versie van de Tour Foto: Inge Kinnet

De Tour minder lang laten duren ziet Lefevere wel als een mogelijke oplossing: “Ik zou de Tour inkorten tot twee weken. Volgens mij zit niemand nu te wachten op een normale Ronde van Frankrijk van drie weken. De winnaar zal sowieso dezelfde zijn.”

“Ik zie dat het WK in september in Zwitserland heel zwaar is. Waarom dan niet ’s zondags voor de wegwedstrijd bij de mannen Luik-Bastenaken-Luik of de Waalse Pijl organiseren? De Waalse week dus voor het WK. En de Vlaamse klassiekers de week nadien.”

Voor een verlenging van het seizoen loopt Lefevere minder warm. “Ik hoor iedereen zeggen dat het seizoen wordt verlengd tot 31 oktober. Daar moet ik toch even mee lachen, want dat duurt nu ook al tot 21 oktober, tot en met de Ronde van China. Ik kan je verzekeren dat weinig renners zin hebben om daar te gaan koersen, ook al is het een verplichting. We gaan het seizoen dus één week verlengen … en daar moet de UCI nog de monumenten en grote ronden inpassen? Komaan, een klein beetje normaal doen.”

Door Joost Marynissen
AANGERADEN
Meest recent