Straffen nodig en chaos heeft lang genoeg geduurd: welke lessen kunnen we trekken na twee weken ‘in ons kot’?

Straffen nodig en chaos heeft lang genoeg geduurd: welke lessen kunnen we trekken na twee weken ‘in ons kot’?

De Nationale Veiligheidsraad buigt zich vandaag over een verlenging en verstrenging van de maatregelen die de coronacrisis moeten indijken. De medische realiteit ziet er heel anders uit dan een dikke week geleden, toen de lockdown light werd afgekondigd. Toen waren er nog maar 10 doden, nu al 220. Toen werden 51 mensen beademd in het ziekenhuis, gisteren stond die teller al op 420. Toch zijn onze experts ervan overtuigd dat de Belgische aanpak effect heeft. “We hebben het virus bij zijn nekvel, maar mogen het nu niet lossen”, herhaalt Steven Van Gucht dag na dag. De veiligheidsraad zal nu bepalen of we nog harder moeten knijpen. Geleid door de adviezen van de experts. En door de lessen die we met z’n allen kunnen trekken uit de aanpak van de voorbije week.

Winkelen: hamsteren valt niet te vermijden, dus zorg voor duidelijke regels

En plots sloeg iedereen aan het hamsteren de afgelopen weken. De supermarkten noteerden een verdrie- en verviervoudiging van ...

Nog vragen over het coronavirus?
Een antwoord op de belangrijkste vragen vind je hier.

Wat is het coronavirus? Wat zijn de symptomen? Hoe kan je besmetting vermijden? Wat als je ziek bent? Welke maatregelen zijn er in België?