Abonnee worden? Kies je leesformule

27/03/2020 - Fit & Gezond
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  shutterstock

Geen speld tussen te krijgen: acupunctuur helpt tegen migraine

Acupunctuur kan wel degelijk helpen bij migraineaanvallen. Dat zegt een nieuwe studie die gepubliceerd werd in het gerenommeerde ‘British Medical Journal’. Voor de acupuncturisten is deze erkenning een opsteker. “Er is veel onterecht wantrouwen.”

De Chinese studie onderzocht 147 mensen die gemiddeld zes dagen per maand migraine hadden. De proefpersonen werden gerekruteerd uit verschillende ziekenhuizen en hadden voorheen nog nooit acupunctuur gekregen. Een deel kreeg volwaardige acupunctuur, een deel een placebobehandeling en een deel werd niet behandeld.

“Wat we bij zo’n studie verwachten, is dat er altijd een placebo-effect aanwezig is”, zegt neuroloog prof. dr. Koen Paemeleire (UZ Gent). “Mensen die zo hard geloven in de behandeling dat ze zich effectief beter gaan voelen. Dat zagen we in eerste instantie ook bij deze studie. Maar hoe langer de behandeling duurde, hoe beter de resultaten bleken voor de groep die de échte behandeling kreeg.”

Concreet: de proefpersonen kregen 20 sessies acupunctuur over een periode van acht weken. Na twintig weken was het effect duidelijk: het aantal migrainedagen verminderde met 3,9 per maand, en het aantal aanvallen met 2,3. De placebo-groep ondervond ook een effect, maar minder uitgesproken. Daar werden in de laatste maand van de proef 2,2 dagen minder hoofdpijn geregistreerd en 1,6 minder aanvallen. Een verschil van 1,7 dagen en 0,7 aanvallen.

“Er zijn in het verleden ook al studies geweest waaruit net bleek dat er geen effect was van acupunctuur. En er zijn ook literatuurstudies geweest waaruit bleek dat er wel een licht positief effect is. Veel hangt af van de patiënt, het type migraine en misschien ook de acupunctuurmethode”, zegt Paemeleire.

Aanvulling op traditionele geneeskunde

Peter De Vilder, secretaris van de beroepsvereniging voor acupuncturisten, verbaast zich niet over de resultaten. “Mensen komen geregeld naar ons met pijnklachten, vaak gaat het om migraine. Patiënten komen pas bij ons als hun laatste redmiddel. Er is dus nog wel wat wantrouwen. Spijtig, want wij zien acupunctuur als een aanvulling op de traditionele geneeskunde. Het is goed dat meer en meer wetenschappelijke studies bewijzen dat er wel degelijk een effect is.” De Vilder wijst er wel op dat ook de onderliggende oorzaken aangepakt moeten worden. “Vaak is er ook iets anders aan de hand. Stress, hormonen, galblaas-problemen: het kan allemaal voor migraine zorgen. Acupunctuur kan er voor zorgen dat migraine minder lang duurt en dat mensen langer aanvalsvrij zijn.”

“Het gaat om een relatief kleine studie, die ook maar 20 weken duurde, maar ze werd wel heel correct uitgevoerd. Dat ze gepubliceerd werd in de British Medical Journal toont ook aan dat de studie zijn waarde heeft”, zegt Paemeleire. De neuroloog raadt acupunctuur in zijn praktijk dan ook niet af. “Er zijn mensen die geen medicatie willen nemen en ik heb daar respect voor. Ik zie acupunctuur ook als een aanvulling op de traditionele middelen. Zelfs al is het een placebo-effect, als het zo sterk is dat de klachten afnemen, valt daar ook iets voor te zeggen.”

LEES OOK. Een radicale omwenteling of regelrechte kwakzalverij? Hoe de nieuwe beslissing van de WHO de geneeskunde verdeelt

AANGERADEN