Geen E3 vandaag, dus blijft titelverdediger Stybar op zijn honger zitten: “Niet koersen is lastiger dan ik dacht”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

In principe had Zdenek Stybar vandaag- zijn titel in de E3 BinckBank Classic moeten verdedigen. De coronacrisis besliste er evenwel anders over. Op de website van zijn team Deceuninck - Quick-Step vertelt de 34-jarige Tsjech dat hij het mentaal lastig vindt om geen wedstrijden te kunnen rijden. “Ik begrijp wel dat de wereld niet om wielrennen draait.”

LEES OOK. Vandaag stond normaal de E3 BinckBank Classic op het menu: “Meer dan ‘De kleine Ronde’”

Stybar zit net als het hele peloton gewoon thuis. De verplichte quarantaine valt hem zwaarder dan hij dacht: “Niet zozeer fysiek maar wel mentaal. Ik keek echt uit naar deze weken op de kasseien en nu had ik op mijn best moeten zijn, maar er blijft niets over. Ik kan alleen maar proberen mij daaraan aan te passen. Ik blijf trainen, al zijn het geen ritten van 200 km meer. Zonder een doel is dat heel moeilijk en frustrerend. Tegelijk begrijp ik dat het nu niet om wielrennen draait. Het gaat om het echte leven en een pak mensen worden nu veel harder getroffen.”

Geen E3 vandaag, dus blijft titelverdediger Stybar op zijn honger zitten: “Niet koersen is lastiger dan ik dacht”
Stybar won vorig jaar in Harelbeke voor Wout van Aert en Greg Van Avermaet Foto: EPA-EFE

Stybar begon dit seizoen voortvarend met ritwinst in de Argentijnse Ronde van San Juan en piekte zoals altijd naar de voorjaarsklassiekers. “Ik had een hele goede winter, won al vroeg in Argentinië en voelde in Parijs-Nice mijn conditie in stijgende lijn gaan. Daardoor had ik veel vertrouwen voor Vlaanderen en Roubaix, waar ik in de beste vorm van mijn leven aan de start zou staan. Nu valt dat jammer genoeg allemaal weg en we kunnen alleen maar hopen dat alles snel opnieuw normaal wordt.”

De Tsjech zegt elke dag solo trainingsritten af te werken “om het ritme niet helemaal te verliezen”. Verder profiteert hij om meer tijd door te brengen bij zijn familie. “Ik ben meer bij mijn zoon en dat is geweldig. Normaal sleur ik altijd een koffer mee maar nu staat die in de kelder. Het is een gekke tijd maar ik ben ook dankbaar dat ik nu vaker bij mijn familie kan zijn. Tegelijk heb ik er vertrouwen in dat de koers hopelijk snel kan hernemen.”

Geen E3 vandaag, dus blijft titelverdediger Stybar op zijn honger zitten: “Niet koersen is lastiger dan ik dacht”
Foto: EPA-EFE
Door Joost Marynissen
AANGERADEN