Geen amateurvoetbal meer in België: alle leiders meteen uitgeroepen tot kampioen

Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Om het blijvende risico van het coronavirus in te dijken, zal elke voetbalcompetitie buiten 1A en 1B in ons land stopgezet worden. Van eerste amateur tot de reeksen in 4de provinciale zal er dus niet meer gevoetbald worden. Ook het futsal, minivoetbal, de Women’s Super League en alle andere vrouwencompetities vallen onder dezelfde regeling. De stand van 12 maart 2020 geldt als eindstand.

De crisiscel van de KBVB nam deze “moeilijke, maar stilaan onvermijdelijke beslissing”, staat te lezen in het persbericht.

De leiders in elke reeks worden bijgevolg onmiddellijk tot kampioen uitgeroepen. Omdat er geen eindrondes zullen gespeeld worden, zullen de extra stijgers volgens het huidige klassement aangeduid worden. Over degradatie wordt ook volgens de rangschikking beslist.

Voor de promoties in de amateurreeksen wordt wel gekeken of de betreffende clubs een gepaste licentie bezitten.

KSKM Deinze is dus kampioen in Eerste Amateur. Met 20 (!) punten voorsprong. Dave Peters vroeg aan Bart Goossens hoe die ‘titel’ daar werd onthaald:

La Louvière Centre gaat niet akkoord

La Louvière Centre, actief in de eerste amateurdivisie, heeft al aangekondigd niet akkoord te gaan met de beslissing. Het eerste elftal van de Henegouwers zakt bij een stopzetting van de competitie naar de tweede amateurdivisie. “Er is momenteel nog een zaak hangende bij bond (naar de wedstrijd tussen Tubeke en La Louvière, red.)”, legde de club uit op haar Facebookpagina. “Daarin werd nog geen oordeel geveld en dus is de club nog niet ‘officieel’ gedegradeerd. We wachten een antwoord af, maar ons sterk dossier geeft ons goede moed.”

De club gaf verder aan wel akkoord te zijn met de stopzetting van de competities. “Dat is de best mogelijke beslissing momenteel. We betwisten enkel de beslissing die werd genomen wat betreft de standen. Er rest de benadeelde clubs de mogelijkheid naar de bevoegde rechtbanken te stappen.”

De Franstalige vleugel van de voetbalbond (ACFF) preciseerde van haar kant dat er nog geen definitieve uitspraak werd gedaan en dat er “in functie van de parameters als het al dan niet krijgen van een licentie” nog wijzigingen kunnen plaatsvinden.

Nog niets beslist over het profvoetbal

De beslissing die vandaag is genomen geldt voor alle jeugd- en amateurcompetities, ook voor de Youth Elite dus. Een beslissing over het profvoetbal is er dus nog niet. Over 1A, 1B, finale van de Croky Cup en U21 competities zal de Pro League later een oordeel vellen.

<B>Geen amateurvoetbal meer in België: alle leiders meteen uitgeroepen tot kampioen</B>
Foto: Photo News
AANGERADEN
Meest recent