Hoe rallypiloot Thierry Neuville een wereldtopper werd: “Er stond nog 256 euro op mijn bankrekening”

Bron © BELGA

Door de wereldwijde coronacrisis ligt het WK rally momenteel stil en daarom mocht onze landgenoot Thierry Neuville (Hyundai Motorsport) op de website van de WRC zijn verhaal richting de top van de rallysport doen. De 31-jarige Oostkantonner, sinds 2012 aan de slag in het WRC-kampioenschap en vorig seizoen voor de vijfde keer in zijn carrière vicewereldkampioen, legde uit dat hij destijds veel moeite had om het budget te vinden om zijn droom waar te maken.

Neuville vertelde in podcast WRC+ All Live dat er momenten in het begin van zijn loopbaan waren waarop hij dacht dat het hem nooit zou lukken de stap naar het WK rally te financieren.

“Ik begon met de rallysport voor het plezier. Maar al heel snel besefte ik dat ik iets meer kon dan anderen. Ik begon harder te werken, me beter voor te bereiden, vooral fysiek, en verloor snel 6-7 kg.”

De weg naar het WRC-kampioenschap was echter lang. “Ik herinner me een bezoekje aan mijn bank waar ik op een moment nog slechts 256 euro op mijn rekening had staan. Daar moest ik het mee doen tot het einde van de maand. Ik verdiende nochtans goed mijn boterham destijds, maar ik gaf alles uit aan mijn sport. Er waren toen moeilijke momenten. Het ging niet altijd zoals ik het wou, maar ik bleef met dezelfde energie doorgaan. Na jaren van inspanningen begonnen de prestaties ineens te komen en keerde mijn geluk.”

Kortom: om een wereldtopper te worden is talent is noodzakelijk, maar ook dan heb je karakter nodig om te blijven doorzetten. En karakter, dat heeft Thierry Neuville.

Door Michiel Verheirstraeten
  • AANGERADEN