RECENSIE. ‘Geef wacht!’ van Tom Marien & Yule Hermans: Prentenboek voor gevorderden **

Foto: rr

Zou het gras groener zijn aan de overkant? Allemaal hebben we ons die vraag gesteld. Als kind ook, wanneer er een bord rauw witloof met vis voor onze neus stond. Aan de overkant kregen ze vast frietjes. Auteur Tom Marien wil onze filosofische mijmeringen wat verder trekken met Geef wacht!

Ieder kind is op zoek naar zijn of haar plekje in de wereld. Zoals de Wachter in het boek. Elke avond houdt hij een oogje in het zeil aan zijn vuurtoren, zoals de Koning hem heeft opgedragen. Maar de nieuwsgierigheid groeit bij de Wachter, om die Overkant te ontdekken. Dus gaat hij toch de zee op in zijn roeiboot. Onderweg ontmoet hij een walvis, een Kapitein en een schildpad. Niemand die snapt waarom hij de Overkant zoekt. Zij hebben hun plekjes elders gevonden. Moraal van het verhaal: Gehoorzaamt de Wachter aan de Koning, dan zal hij nooit vrijheid ervaren en kan hij nooit uitzoeken wat hij echt wil. Maar je eigen weg zoeken is nooit makkelijk.

Het verhaal is heel filosofisch en vergt van de (voor)lezer focus. Het doet soms een tikkeltje langdradig aan. Je kan het een prentenboek voor gevorderden noemen. Doelpubliek is 8+. Maar dan rijst de vraag of dit voor hen spannend en interessant genoeg is om de aandacht vast te houden. Moeilijk, lijkt het ons. Al zijn de tekeningen – net openklapbare schilderijtjes – echt wel kunst.

‘Geef wacht!’, Tom Marien & Yule Hermans, 32 blz, Uitgeverij Van Halewyck

Door Eva De Poorter