België stelt geen ‘designated survivor’ aan: een minister die zich ver weg houdt van de rest voor het geval alle collega’s ziek worden

Foto: ISOPIX

Ons land stelt geen topminister aan die zich tijdens deze coronacrisis ver van al zijn collega’s houdt voor het geval er zich een pandemie onder de leiders van dit land zou voordoen

“Omdat onze politici zich strikt aan de voorschriften houden en voldoende afstand bewaren tijdens vergaderingen, is de kans klein dat een minister die het coronavirus zou dragen zonder het zelf te weten, ook zijn collega’s besmet”, zegt Elke Pattyn, woordvoerder van premier Wilmès. Ons land stelt dan ook geen zogeheten “designated survivor” aan.

Die term was de titel van een Amerikaanse politieke dramaserie over een kabinetslid dat plots president van de Verenigde Staten wordt als al zijn collega’s omkomen. De Amerikaanse regering duidt al jaren een topminister aan die op een geheime locatie verblijft tijdens de State of the Union of de inauguratie van een Amerikaanse president.

In Nederland krijgt een minister die taak op Prinsjesdag. Bij ons worden voor zover bekend nooit ministers in “quarantaine” geplaatst, ook niet op de Nationale Feestdag.

Door tg
Helden van corona
Slachtoffers van corona
Meest recent