Straks is het zomeruur: morgen slapen we uurtje minder, uurtje langer licht

Bron © BELGA

Straks is het zomeruur: morgen slapen we uurtje minder, uurtje langer licht Foto: Nijssen Josette uit As

Het is wellicht een schrale troost in deze coronatijden, maar in de nacht van zaterdag op zondag is het weer zo ver en draaien we de klok een uurtje vooruit. Dat betekent dan wel een uur minder onder de lakens, maar ook - en vooral - dat het ’s avonds langer licht blijft.

Om 2 uur precies wordt de klok een uur vooruit gedraaid, zodat we uitkomen op de standaardtijd GMT+2 (of de wereldtijd plus twee uur).

Straks is het zomeruur: morgen slapen we uurtje minder, uurtje langer licht

Het is intussen meer dan 100 jaar geleden dat de zomertijd voor het eerst in de praktijk werd gebracht. Het Duitse Keizerrijk voerde het systeem namelijk in tijdens de Eerste Wereldoorlog, op 30 april 1916. Dat gebeurde ook in bezette landen, waaronder België. Niet veel later volgden Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Na oorlog afgeschaft, en weer ingevoerd

Na de oorlog werd de maatregel afgeschaft, maar sporadisch werd die in sommige Europese landen opnieuw ingevoerd. In 1976 besloot Frankrijk uiteindelijk om, in de nasleep van de oliecrisis, het zomeruur weer in te voeren en zo energie te sparen. De Benelux volgde in 1977.

Het laatste weekend van oktober, dit jaar in de nacht van zaterdag 24 oktober op zondag 25 oktober, gaat het winteruur weer in en zetten we de klok een uur terug.

bekijk ook

UITGELEGD. Kiezen we beter voor winter- of zomertijd?

Video: Het Nieuwsblad

AANGERADEN
Meest recent